På vægten: Så tit skal du veje dig

Det er udmærket at holde øje med vægten, men du skal ikke tjekke den hver dag, for tallet er misvisende, erklærer træningsekspert.
Vidste du, at du ikke bør veje dig hver dag?
Vidste du, at du ikke bør veje dig hver dag? Scanpix

Der er mange måde at se på, om du har taget på eller tabt dig – du kan sikkert mærke det på, om dine bukser strammer. Og så kan du se det på vægten, men du skal passe på med at veje dig for ofte, siger træningsekspert Anne Marte Sneve til kk.no

Du skal veje dig maksimum en gang om ugen og du skal gøre det om morgenen, siger hun:

- Jeg vil ikke anbefale dig at gå på vægten oftere end dette, fordi det lille tal på badevægten dermed vil sætte standarden for din dag hver eneste dag, og det er ikke vejen frem.

LÆS OGSÅ: Vidste du at alkohol gør dig smuk?

Mere stress end nødvendigt

Det er altså en dum idé at veje sig for ofte, for du bliver for optaget af, hvad vægten siger og den er ikke nødvendigvis til at regne med.

- For os kvinder kan menstruationscyklussen, hvornår på døgnet vi vejer os samt maden, vi har spist, få vægten til at svinge ugen igennem. Vejer man sig for ofte, vil man derfor blive stresset og få dårlig samvittighed uden grund, siger Anne Marte Sneve.

Og det giver godt mening – det er klart, at du vejer mindre tirsdag morgen på tom mave, end du gør fredag eftermiddag efter fredagsbar og byg-selv-burgere i kantinen, så hvorfor pine sig selv unødig.

- Der er ingen grund til panik. Det er naturligt, at det varierer gennem både et døgn, en uge og en måned, siger eksperten.

LÆS OGSÅ: Måltiderne, du kun må spise en gang om ugen

Brug andre målemetoder

Du kan altså nemt have vand i kroppen eller en fyldt mave, der forstyrrer vægten. Det er også derfor, du skal veje dig på samme tidspunkt hver uge, altså om morgenen, så du kan sammenligne med de tidligere uger på et så ens grundlag som muligt.

Vil du gerne være mere sikker i din sag, så kan du også gå andre veje end op på badevægten, forslår fagchef hos træningskæden Stamina, Christine Thune.

LÆS OGSÅ: Sådan spørg du efter dét, du ønkser i sengen

Hun pointerer, at selvom vægten fortæller, hvad du vejer, så fortæller den altså ikke, hvad du består af og hvor fedtet sidder. Det kan du eksempelvis se, hvis dine bukser slet ikke kan lukkes, fordi din mave vokser.

Du skal altså også holde øje med, hvordan fedtet fordeler sig på din krop. Det kan nemlig have betydning for din sundhed og dit eget selvbillede, som helst skal være godt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.