‘På røven’ på Lolland-Falster? Ikke Line og familie

Lolland-Falster er meget andet end borgere 'på røven.' Det er en oase for velfungerede børnefamilier, der ønsker sig ro, tid og luft. Forsker Line Reinhardt og hendes familie fandt det gode liv på Falster.
Line Reinhardt, hendes mand Patrick og deres tre børn var til et arrangement for nytilflyttere i Guldborgsund Kommune. Line blev lidt overrasket over, at der kun var én anden børnefamilie. Men familien har nu boet i Nykøbing Falster i et år, og er faldet rigtig godt til i lokalsamfundet.
Line Reinhardt, hendes mand Patrick og deres tre børn var til et arrangement for nytilflyttere i Guldborgsund Kommune. Line blev lidt overrasket over, at der kun var én anden børnefamilie. Men familien har nu boet i Nykøbing Falster i et år, og er faldet rigtig godt til i lokalsamfundet. Foto: Asmus Andersen, Guldborgsund Kommune

Børnenes kammerater er lige rundt om hjørnet. Det samme er fritidsaktiviteterne. Naboerne husker, når ens søn skal konfirmeres, og der er luft i økonomien.

Line Reinhardt har boet i Nykøbing på Falster i lidt over et år sammen med sin mand og tre børn på 12, 10 og 2 år. Og nu er familien klar til at købe en bolig. For det har været et godt år.

- Alt er blevet lettere. Der er ikke så mange stress-momenter at navigere i, som der var i København, siger Line Reinhardt.

LÆS OGSÅ: TV 2 får tæsk for program om Lolland-Falster

Den seneste tid har budt på massiv debat om udkantsområderne i Danmark og det billede medierne skaber af blandt andet Lolland-Falster, senest med TV-2-udsendelsen 'På røven i Nakskov'. En protestgruppe på Facebook har sat sig for at fortælle de mange gode historier om egnen.

Lines er en af dem.

Nervøsitet og bekymring

Line, Patrick og deres tre børn boede i et rækkehus på Amager. Patrick arbejde i Køge, Line på DTU i Lyngby. De to store børn gik på privatskole på Vesterbro, fordi familien har boet der tidligere. Den lille gik i vuggestue på Amager.

Det skabte en hverdag fyldt med aflevere og hente-logistik, og der gik rigtig meget tid med at kæmpe sig igennem Københavns gader.

- Hernede kan du jo hurtigt køre fem kilometer. Det er noget andet i København, hvor trafikken er så tætpakket. Vi brugte virkelig meget tid på transport til arbejde, til børnenes skole og til fritidsaktiviteter. Og jeg var langt oftere nervøs og bekymret.

LÆS OGSÅ: Nakskovs bychef: Forsøgte at ændre tv-series titel

I København kunne børnene ikke gå til alt det, de gerne ville. For det kunne ikke hænge sammen.

- Min datter ville så gerne gå til ridning, men det kunne ikke lade sig gøre. Det var for besværligt og meget dyrt. Samtidig havde vi lige fået en lille efternøler og havde virkelig svært ved at få det hele til at gå op. Så da min mand så sit drømmejob hernede, tog vi chancen, siger Line, hvis forældre også bor i nærheden af Nykøbing Falster.

Flere penge og mere nærhed

Nu underviser Lines mand i matematik på HTX i Nykøbing Falster. Line har holdt fast i sit job som forsker og underviser på DTU i Lyngby. Men hun tager kun toget ind tre gange om ugen. Resten er hjemmearbejdsdage, og hun er på nedsat tid:

- Der er jo mere luft i økonomien. Og tiden i toget bruger jeg til at arbejde, så jeg bruger ikke mere tid på transport end før.

Der er kommet svømning, ridning, billedskole og tennis ind i børnenes liv. De kan komme rundt selv og nemt smutte hjem til kammerater, der alle sammen bor tæt på. De har fået et bedre netværk end de havde i København, siger Line.

LÆS OGSÅ: Vrede over Nakskov-program: I gør problemerne værre

Nærheden i familiens nye tilværelse har vist sig på flere måder og gør en stor forskel.

- Alt er blevet lettere, fordi det hele er indenfor få kilometers afstand, siger Line, der også hæfter sig ved, at folk “holder øje med hinanden, men på en god måde."

- Folk har en positiv interesse for hinanden. Man ved, hvem de andre er. Hvem der er blevet gift eller konfirmeret. Man snager ikke, men giver en lille gave, hvis naboens søn er blevet er konfirmeret. Det kan jeg godt lide, siger Line.

Folk hviler i sig selv

Familien har også selv gjort en del for at blive en del af lokalmiljøet. Line har meldt sig ind i en løbeklub, og hun og hendes mand engagerer sig i børnenes fritidsaktiviteter. For det kommer ikke af sig selv.

- Det tager jo tid. Vi har boet her et år, og vi har da fået nogle venner. Men jeg tror bare, det skal have sin tid. Det tog også tid at lære folk at kende, da vi flyttede til Amager, siger Line, der “da savner bare at kunne gå ud med sine veninder på en café.”

- Men det kan jeg vel også komme til her. Her er jo også cafeer, siger hun og fortæller, at de skam stadig ser vennerne fra København. Hun går ud med dem efter arbejde nogle gange, eller de kommer på besøg på Sydhavsøen.

LÆS OGSÅ: Grimt og nedladende? Hvad mener du om Udkantsdanmark

Line Reinhardt fornemmer en forskel på folk i København og folk på Falster.

-Det er som om folk hviler mere i sig selv her. I København skulle mange nå nogle mål - på arbejde eller i fritiden. Her hygger man sig i stedet med sine fritidsinteresser. Det er ikke fordi folk er uambitiøse, men det virker som om mange er tilfredse med deres liv som det er. Stille og roligt, siger Line.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.