På kontanthjælp gennem 30 år: “Min drøm er et job i Netto”

Karina Larsen har stået udenfor arbejdsmarkedet i tre årtier. En mentor skal forsøge at bryde døren til jobmarkedet op for hende, men mentorordningen gør kun sjældent de udsatte jobklar, siger eksperter.
Den 48-årige kontanthjælpsmodtager Karina Larsen drømmer om et job i Netto. En mentor skal hjælpe hende ind på arbejdsmarkedet, men et job kan have lange udsigter.
Den 48-årige kontanthjælpsmodtager Karina Larsen drømmer om et job i Netto. En mentor skal hjælpe hende ind på arbejdsmarkedet, men et job kan have lange udsigter. Foto: Morten Dueholm, Scanpix/arkiv

Regeringens mentorordning skal hjælpe socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet. Men det kan have lange udsigter, skriver Information.

En SFI-evaluering viser, at inden for det første halvandet år bidrager ordningen ikke til at få folk i job eller uddannelse:

- Udfordringen med den her gruppe mennesker er så stor og kompleks, at en realisering af de politiske mål har meget lange udsigter. En mentor kan hjælpe et udsat menneske til at få mere styr på tilværelsen og til at få et bedre liv. Men det er allerhøjst det første skridt til på et tidspunkt at begynde et skoleforløb, siger lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, Dorte Caswell til Information.

Elsker kontakt med kunder

Information har talt med den 48-årige Karina Larsen, der har været på kontanthjælp i 30 år “on and off”, og som har kæmpet med blandt andet en opmærksomhedsforstyrrelse, voldelige kæresteforhold og gigt.

Karina Larsen har en mentor, som hjælper hende “til at blive set som menneske.” Men hun har også erkendt, at et job har lange udsigter. Det er dog stadig hendes drøm og mål at blive selvforsørgende:

- Jeg er ikke stolt af, at have været på kontanthjælp i så mange år, og min største drøm er at få et job i Netto. Jeg elsker at have kontakt med kunder og rydde op i en butik, så den ser flot ud ... Om det er realistisk ved jeg bare ikke, siger Karina Larsen til Information.

Læs hele historien i Information

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.