På kontanthjælp: Bo måtte vælge mellem Jobnet og TV2 Nyhederne

Bo Peter Petersen er af af 46.000, der ikke længere lever af overførselsindkomst. Han tog hele turen ned med finanskrisen og ud af dagpengesystemet og levede af 700 kroner om måneden. I dag har han arbejde.
- Om det så kun gav 100 kroner i forskel at gå fra den højeste dagpengesats til en laveste timeløn, så er det meget bedre. Man har det bedre socialt og er gladere. Man tjener sine egne penge og skal ikke nasse på andres indtægt, og man har en helt anden frihed, siger Bo Peter Petersen.
- Om det så kun gav 100 kroner i forskel at gå fra den højeste dagpengesats til en laveste timeløn, så er det meget bedre. Man har det bedre socialt og er gladere. Man tjener sine egne penge og skal ikke nasse på andres indtægt, og man har en helt anden frihed, siger Bo Peter Petersen. Privat

Der er 46.000 personer færre nu på overførselsindkomst, end der var, da Socialdemokraterne, Radikale og SF kom i regeringen i 2011.

En af de 46.000 er Bo Peter Petersen fra Struer i Vestjylland, som har fået hele krisen med. Han blev arbejdsløs i 2009, fordi hans arbejdsplads ikke havde nok at lave.

Han prøvede at tage en uddannelse som industritekniker, men trods et 10-tal fra skolenkunne han ikke få en læreplads på det trængte arbejdsmarked.

Så røg han ud af dagpengesystemet og ramte lige ind i stramningerne i kontanthjælp til unge. Sidste sommer var han i nyttejob, men fik dårlig fod – og fik så endelig for et par måneder siden et fast job som CNC-operatør på en stor fabrik.

Bo Peter Petersen behøver ikke regne på det for at konstatere, at for ham kan det altid betale sig at arbejde.

- Om det så kun gav 100 kroner i forskel at gå fra den højeste dagpengesats til en laveste timeløn, så er det meget bedre. Man har det bedre socialt og er gladere. Man tjener sine egne penge og skal ikke nasse på andres indtægt, og man har en helt anden frihed, siger Bo Peter Petersen.

Man skal kun kunne overleve

Helt kontant har det også gjort en stor forskel. Da han kom på kontanthjælp var han nede på et månedligt rådighedsbeløb på 700 kroner i starten, fordi han var under 30 år og uden uddannelse. Så er taksten lige under 6.000 kroner før skat.

Bo Peter Petersen synes, at de takster han har mødt i kontanthjælpssystemet var i orden. Men ingen af dem skal længere ned, for så giver det økonomiske problemer.

- Jeg har den holdning, at kontanthjælp skal man kun kunne overleve på, siger Bo Peter Petersen.

Alt blev skåret fra, og han kunne ikke betale de 1.100 kroner af på sin gæld, han ellers betalte hver måned, men måtte nøjes med at betale af på renterne. De 700 kroner dækkede mad, tøj og transport til og fra jobsøgning.

- Jeg kunne jo ikke følge med i nyhederne eller noget, for jeg havde ikke råd til tv, og jeg havde det billigste internetabonnement. Så jeg kunne ikke bare gå ind på TV2 Nyhedernes hjemmeside, for jeg skulle bruge mit dataforbrug til Jobnet og jobsøgning, siger Bo Peter Petersen.

Tænkte jeg var en nasserøv

Da han fyldte 30 år, steg hans kontanthjælp, så han havde 1.600 kroner i rådighedsbeløb.

- Men jeg skulle stadig vende hver en 50-øre, hvis der skulle lægges lidt fra til opsparing til de måneder hvor jeg vidste, at der kom lidt flere udgifter, siger han.

Efter han har fået arbejde, har han 4.600 til rådighed og både tv, internet og mobil, så nu kan han se valgkamp med diskussionerne om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

For Bo Peter Petersen går den største værdi i arbejdet slet ikke ind på hans bankkonto. Den ligger i den måde, han synes, han bliver set på.

- Jeg kom til at tænke, at andre troede, at jeg var doven eller ikke duede til noget. Man kommer til at tænke, at man selv er en nasserøv. Efter jeg har fået arbejde er det helt anderledes, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.