På job i frost? Husk kattegrus i tasken

I vintre med meget sne og kulde bliver der anmeldt 3.000 arbejdsskader på grund af glat føre. Branchemiljørådet anbefaler blandt andet kattegrus i tasken.
Vinter kan være en farlig årstid for dem, der skal ud på til danskerne i forbindelse med deres job. Hjemmehjælpere, postbude og andre faggrupper anbefales, at have kattegrus i tasken til det glatte føre.
Vinter kan være en farlig årstid for dem, der skal ud på til danskerne i forbindelse med deres job. Hjemmehjælpere, postbude og andre faggrupper anbefales, at have kattegrus i tasken til det glatte føre. Scanpix, arkiv

Vinter er en farlig årstid for hjemmehjælpere, postbude og andre, der skal ud til danskernes hjem uanset vejret.

Antallet af arbejdsulykker stiger altid, når det bliver glat. I vintre med meget sne og kulde bliver der anmeldt 3.000 arbejdsskader på grund af glat føre.

Branchemiljørådet for Social og Sundhed har udsendt en række råd, der skal afværge ulykker. Et af dem kommer fra kattebakken.

Kattegrus er nemlig på listen over gåde råd, der kan forebygge skader i glat føre.

Rådet anbefaler at man selv medbringer kattegrus, til at gruse med. Det vejer ikke ret meget i modsætning til sand.

”I nogle kommuner har medarbejderne i ældreplejen kattegrus med rundt,” siger arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal. Hun understreger dog, at det først og fremmest er arbejdsgivernes ansvar, at snerydningen er i orden, hvor medarbejderne skal ud.

Få betalt dine pigdæk på cyklen

Et andet råd på Branchemiljørådets liste er er at udstyre cyklerne med pigdæk. I mange kommuner kører ældreplejen på kommunens cykler.

Men hvis det er en del af ens job, at man i arbejdstiden transporterer sig rundt på sin egen cykel, mener arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal, at arbejdsgiveren skal betale for at gøre gøre den vintersikker.

”Arbejdsgiveren skal betale for de redskaber der er nødvendige for at sikre, at arbejdet er sikkert og sundt. Her kan man tænke sig et tillæg for at få pigdæk på, ligesom man mange steder får til at købe sikkert fodtøj,” siger hun.

Fald i is og sne kan få grimme konsekvenser for arbejdslivet.

”Især for de mennesker, der har job, hvor det er nødvendigt at kunne komme meget rundt i løbet af arbejdsdagen,” siger Charlotte Bredal.

Se alle rådene her hos Branchemiljørådet for Social og Sundhed


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.