På job hele julen: Lukket på helligdage kan være fortid

Et nyt lovforslag vil gøre det muligt at holde butikkerne åbent på helligdage ved særlige lejligheder. Men det rammer de ansatte, skader de mindre butikker, og der er ingen økonomisk gevinst at hente, lyder kritikken.
Butiksansatte kan i fremtiden blive kaldt på arbejde på en helligdag, hvis der er en særlig begivenhed i byen. Det er en del af indholdet i et nyt lovforslag.
Butiksansatte kan i fremtiden blive kaldt på arbejde på en helligdag, hvis der er en særlig begivenhed i byen. Det er en del af indholdet i et nyt lovforslag. Colourbox / Modelfoto

Når der er Tulipanfest i Ribe i pinsedagene, skal de butiksansatte ikke regne med, at kunne holde fri med familien.

Et nyt lovforslag vil gøre det muligt for butikker at holde åbent på helligdage med særlige lokale begivenheder.

Siden 2012 har det været lovligt at holde åbent hele ugen med undtagelse af 13 årlige helligdage. Det nye lovforslag vil give kommunerne mulighed for at søge om tilladelse til, at butikkerne kan holde åbent i forbindelse med lokale byfester eller andre begivenheder, selvom de ligger på en helligdag.

Forslaget er sendt i høring af Erhvervsstyrelsen og møder nu hård kritik fra både de butiksansattes fagforening og flere brancheorganisationer for detailhandelen.

"Man åbner en ladeport. Det er reelt en afskaffelse af de her helligdage for de butiksansatte," siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel.

De små butikker bliver ramt

Hidtil har det kun været lovligt at holde åbent på en helligdag, hvis der har været en særligt stor begivenhed af international interesse. Det blev indført, da cykelløbet Giro d’ Italia i 2012 havde etapestarter i Herning og Horsens. Flere hundrede tusinde mennesker så cykelløb i de dage, og butikkerne fik lov at holde åbent på Store Bededag.

Med det nye lovforslag vil også lokale begivenheder kunne give dispensation. Det skal give mulighed for mere økonomisk aktivitet i lokalsamfundene, men det tror Per Tønnesen ikke på:

"De har overhovedet ikke ret i, at det vil skabe øget økonomisk aktivitet i lokalsamfundene. Al erfaring og al dokumentation viser, at hver eneste gang politikerne har givet lov til mere åbningstid i butikkerne, så er det kommet de store kæder til glæde, og det har skadet de små," siger han.

Per Tønnesen forklarer, at butikkerne vil sælge den samme mængde varer som før, men at det giver ekstra udgifter også at holde åbent på helligdage, hvor medarbejderne skal have tillæg. Derfor er der ingen økonomisk gevinst at hente. Heller ikke for de små butikker i midtbyen, for den kommunale dispensation vil også gælde de store indkøbscentre uden for byen.

Butikkernes selv er heller ikke begejstrede. Brancheorganisationerne De Samvirkende Købmænd og Dansk Detail støtter kritikken.

"Omsætningen stiger ikke, fordi vi udvider åbningstiden. Folk køber ikke mere tøj og mad, vi fordeler bare indkøbene på flere dage," siger John Wagner, formand i De Samvirkende Købmænd.

Organisationens medlemmer er mindre købmænd og butikker fra kæder som Kiwi, Spar og Rema 1000. De blev hårdt ramt, da lukkeloven blev ændret i 2012, og det nye forslag vil være mere af det samme, mener John Wagner.

"Det har helt klart den konsekvens, at de store landsdækkende kæder bliver styrket. De kan sagtens holde åbent på de her dage, men mange selvstændige forretningsdrivende inden for udvalgsvarer som tøj og sko, har dårligere mulighed for at bemande," siger han.

John Wagner peger ligesom Per Tønnesen fra HK på, at de små butikker med færre ansatte også bliver hårdest ramt af praktiske problemer som behov for børnepasning på helligdage.

Butikker brød loven

Lovforslaget, som har tilslutning fra begge fløje i Folketinget, er blevet til på initiativ fra Brian Mikkelsen (K). Det skete efter, at HK anmeldte en række butikker i Sorø for at overtræde helligdagsloven, da de holdt åbent i forbindelse med et veteranbiltræf i byen på Grundlovsdag.

"Jeg blev kontaktet af borgmesteren og en række detailhandlende fra Sorø. De var meget kede af, at måtte holde lukket under det her træf, og jeg kunne konstatere, at det var et problem i mange købstæder," siger Brian Mikkelsen.

Den konservative erhvervsordfører mener, at de små butikker i bymidten vil have stor gavn af at kunne holde åbent på sådanne dage. Og han er uenig i HK og De Samvirkende Købmænd’s vurdering af, at lovforslaget kun vil være til fordel for de store kæder.

"Hvis der for eksempel kommer 5-6.000 mennesker til Sorø på sådan en særlig dag, så vil de jo ikke tage ud og handle ind i indkøbscenteret uden for byen. De er i midtbyen til det her træf – og der skal de så have mulighed for at besøge forretningerne. De opdager måske, at der er en fantastisk dametøjsforretning eller en speciel fødevarebutik inde midt i byen, som de har lyst til at komme tilbage til," siger Brian Mikkelsen.

Han understreger, at der er tale om en mulighed for dispensation, ikke et brud med helligdagene.

"Det er jo kun ved enkeltstående arrangementer. Om det kun bliver en gang om året, kan jeg ikke lige sige, men det er noget i den stil," siger Brian Mikkelsen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har ikke ønsket at svare på den konkrete kritik, fordi forslaget stadig er i høring. I et mail-svar til Avisen.dk understreger han, at det kun er ved særlige lejligheder, at butikkerne vil få lov at holde åbent på en helligdag.

"I dag kan butikker få dispensation for lukkedage i forbindelse med afholdelsen af meget omfattende enkeltarrangementer, typisk af international karakter. Med den foreslåede ændring af lukkeloven giver vi mulighed for, at butikker også kan få dispensation i forbindelse med for eksempel lokale arrangementer og årligt tilbagevendende begivenheder. Vi ændrer altså ikke på hovedreglen om, at butikker skal holde lukket på de lukkedage, som er fastsat i lukkeloven," skriver Henrik Sass Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.