På gaden mod Løkkes plan: "Nedskæringer kan koste os elevpladsen"

Cecilie Nielsen og Tanja Schønemann kan allerede mærke, at besparelser har gjort det sværere at finde en elevplads.
Henter afspiller ...
Demonstrationen i København gik fra Rådhuspladsen til Christiansborg. Foto: Avisen.dk

Færre lærerpladser og mindre undervisning.

Cecilie Nielsen og Tanja Schønemann kan allerede i dag mærke, hvordan nedskæringerne rammer på deres professionsuddannelse i Brøndby, hvor de læser til pædagogiske assistenter.

- Der er færre timer med lærere, og vi bliver overladt mere til os selv. Og når vi skal søge elevpladser ude i kommunerne, kan vi mærke, at der er flere kommuner, der slet ikke søger mere, siger Cecilie Nielsen.

- Det betyder, at der er flere, der ikke kan gøre deres uddannelse færdig, fordi de ikke kan få en elevplads. Det er jo helt tosset, når de siger, at der mangler pædagogisk personale, supplerer Tanja Schønemann.

30.000 elever til demo

Sammen med omkring 30.000 andre elever og studerende var de to mødt op på Rådhuspladsen i København torsdag for at demonstrere mod regeringens nedskæringer på uddannelsesområdet.

Også i Aarhus, Aalborg og Odense var der demonstrationer.

- Vi håber, at politikerne lytter og dropper nedskæringerne. Det kan godt være, at det ikke virker. Men vi er jo nødt til at prøve, siger Tanja Schønemann.

Det er både uddannelsesnedskæringerne og 2025-planerne om skære 20 procent af SU'en, der har fået de unge på gaden.

Bliver nødt til at flytte hjem til forældrene

- Hvis de skærer på SU'en, har jeg ikke råd til min husleje mere. Så bliver jeg nødt til at droppe ud eller flytte hjem til mine forældre igen, og det er altså ikke særlig sjovt, siger Cecilie Nielsen.

Demonstrationerne var arrangeret af Uddannelsesalliancen, der samler 45 elev- og studenterorganisationer fra hele landet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.