Overvægtig syg kvinde får en million for seks års førtidspension

Inden 23. december skal Randers Kommune betale omkring 1.3 millioner kroner til en tidligere rengøringsassistent. Hun har fået landsretten ord for, at kommunen skulle have givet hende førtidspension tilbage i 2006.
I 11 år kæmpede hun for en førtidspension, kommunen ikke ville udbetale. Nu har hun fået medhold, og Randers Kommune skal betale hende en million kroner inden jul.
I 11 år kæmpede hun for en førtidspension, kommunen ikke ville udbetale. Nu har hun fået medhold, og Randers Kommune skal betale hende en million kroner inden jul. Scanpix

En tidligere rengøringsassistent fra Randers får en større julegave end de fleste. Senest 23. december skal Randers Kommune indbetale 1-1.3 million kroner på hendes konto.

Hun kæmpede 11 år med socialsystemet. I onsdags fik hun Vestre Landsrets dom. Her har hun fået medhold i, at hun skal have førtidspension af Randers Kommune med tilbagevirkende kraft for perioden 2006 til 2011. Med renter er det over en million.

Kvinden vil ikke selv stå frem, men hendes advokat Bjarne Overmark siger, at hun selvfølgelig er glad.

- Men hun er også udmattet. Det er en syg og invalid borger, der har været i konflikt med Randers Kommune i 11 år, siger Bjarne Overmark.

Millionen skal betales inden jul, og ifølge Bjarne Overmark falder de på et tørt sted.

- Hun har levet fem-seks år uden indtægt andet end hendes mands løn, så de måtte låne blandt venner og bekendte, så der er nok noget gæld at betale tilbage, siger Bjarne Overmark.

Kvinden tabte sagen i både Ankestyrelsen og Byretten, men har kørt sagen videre alligevel.

Hun arbejdede i en lang årrække som rengøringsassistent, til hun blev sygemeldt i 2004. I 2000 vejede den 1,55 meter høje kvinde cirka 75 kilo, men i årene tog hun voldsomt på i vægt, blandt andet på grund af en stofskiftelidelse.

Så i 2006 vejede hun cirka 100 kilo. Kvinden måtte sygemeldes på grund af åndenød og belastning i især benene.

Efter et forsøg på jobafklaring i kommunen blev hendes sygedagpenge stoppet, og hun fik afslag på førtidspension fra kommunen i oktober 2006.

Beskæftigelsesankenævnet afgjorde i 2008, at man ikke kunne udelukke, at hun ville kunne forsørge sig selv, hvis hun tabte sig.

Netop sagen omkring overvægt får Bjarne Overmark til at mene, at afgørelsen er særlig vigtig.

For i Landsretten har Retslægerådet talt for, at kvindens overvægt må ses som en varig lidelse, og at intet taler for, at hun vil kunne tabe sig. Derfor skulle hun have haft førtidspension allerede i 2006, og ikke seks år senere, som hun faktisk fik.

"Overvægt er en kronisk lidelse"

Adipositasforeningen – Landsforeningen for Overvægtige er glad for afgørelsen. Foreningen mener, at det viser, at der endelig er forståelse for at svær overvægt er en lidelse, der ikke bare kan løses med kost og motion.

- Der er åbnet en dør på klem for, at svær overvægt er en meget kompliceret lidelse, der er kronisk, og som nogle mennesker er disponerede for. Så selv hvis man taber sig, vil man resten af livet være nødt til at være opmærksom på det hver dag, siger Birgitte Hansen, der er landsformand.

Sagen er kørt mellem kvinden og Ankestyrelsen, men det er Randers Kommune, der skal betale.

Formand for Beskæftigelsesudvalget Christian Boldsen (V) siger, det er beklageligt, men at kommunen jo trods alt tilkendte kvinden førtidspension tilbage i 2012.

- Den dom kunne jeg da godt have undværet. Man vil jo gerne have, at vi rammer plet med vores afgørelser hver gang. Det handler jo både om menneskeskæbner og mange penge, siger Christian Boldsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.