Overvågning i stalde afslører køers hemmeligheder

Landmænd er overraskede over deres køers natlige aktiviteter.
Landmændene kan giver deres køer et bedre liv - i hvert fald om natten - af at studere overvågningsfilmene og tage ved lære af dem.
Landmændene kan giver deres køer et bedre liv - i hvert fald om natten - af at studere overvågningsfilmene og tage ved lære af dem. Scanpix

24 timers kameraovervågning i kostalde skal give bedre dyrevelfærd. Optagelserne giver nemlig svar på, hvad køerne laver, når landmanden vender ryggen til.

Det fortæller DR Nordjylland.

Og faktisk opfører køerne sig ikke helt, som man tror. Især om natten har det nemlig vist sig, at der er køer der decideret chikanerer de andre. Det siger mælkeproducent Martin Pinholt

- Når vi ikke er i stalden, er der altså mere aktivitet, end vi havde regnet med, og nogle køer tager magten. Vi vil helst have, at der er harmoni i stalden, siger han.

Det er Landbrugsorganisationen LandboNord, der har taget initiativ til at sætte kameraer op i staldene.

Slåskampe og for megen stå op

Ud fra billederne kan landmanden så se, hvad der kan rettes op på. Det kan for eksempel være, at der er slåskampe i staldene, eller hvis køerne ikke ligger nok ned. Det fortæller kvægrådgiver Michael Mortensen.

- Hvis koen for eksempel står mere op end den ligger ned, fordi inventaret er forkert, så slider det på koen. Eller hvis de ældre køer er efter de yngre køer, så slider det også på dyret, siger han.

Mælkeproducent Martin Pinholt overvejer nu, hvad han kan ændre for at gøre livet bedre for sine køer.

- Det er egentlig helt enkle ting, der skal til. Jeg kan ændre lidt i inventaret, eller rykke rundt på køerne, og måske sælge nogle af dem der laver ballade. Det skaber bedre velfærd, siger han til DR Nordjylland.

LandboNord har indtil videre filmet i seks forskellige stalde, og alle steder overraskede optagelserne landmændene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.