Overrasket? Her bor de nye S-vælgere

Socialdemokraterne havde stor tilslutning ved folketingsvalget. Men det er nogle nye vælgere, der stemmer på partiet.
Hvis du troede, at Socialdemokratiets vælgere var arbejderne, så kan du godt tro om igen.
Hvis du troede, at Socialdemokratiets vælgere var arbejderne, så kan du godt tro om igen. Foto: Morten Stricker/ Scanpix

De steder i Danmark, hvor rød blok normalt får flest stemmer, oplevede de den største tilbagegang ved folketingsvalget.

Det skriver tænketanken Cevea i en ny analyse af valget.

Ud fra 121 valgsteder har tænketanken opridset nogle af valgresultaternes tendenser. De peger på, at selvom Socialdemokraterne havde et godt valg med 1,5 procentpoint fremgang, så er det ikke helt de samme, der har stemt på partiet denne gang.

- Der er sket en forskydning, som illustrerer, at mange af de vælgere, der traditionelt har stemt rød blok, enten har valgt sofaen eller stemt blåt i de gamle arbejderkvarterer. Socialdemokratiet, der ellers skulle sikre den faste vælgerbase hos rød blok, mister grebet om deres kernevælgere i disse områder, fortæller udviklingschef Rune Baastrup fra Cevea.

Fra arbejderparti til middelklasseparti

Hvor Socialdemokratiet traditionelt set har været arbejdernes parti, har de nu bevæget sig ind på midten af den politiske skala. Derfor tiltrækker S nogle helt andre vælgere end tidligere.

Traditionelt består Socialdemokratiets vælgerbase af arbejderklassen, og de repræsenterer historisk mange af de borgere, der lever de sværeste liv. Valgresultatet illustrerer en bevægelse mod en vælgerbase i middelklassen. Eksempelvis er der i kommunerne i hovedstadsområdet en sammenhæng, hvor partiets fremgang er større, jo rigere kommunen er, fortæller Rune Baastrup.

Derfor er det pludselig i en velhavende kommune som Frederiksberg, at Socialdemokratiet er vokset mest. Det skyldes, at Socialdemokraterne især har taget vælgere fra Det Radikale Venstre, som altid har været store på Frederiksberg, mener valgforsker Martin Vinæs.

- Socialdemokratiet gjorde sig upopulære med de mange reformer og Dong salget. Men netop deres reformpolitik har tiltalt de tidligere radikale vælgere, siger han.

Samtidig har Socialdemokraterne ført en mere midtersøgende politik i et forsøg på at udkonkurrere Venstre på deres egen bane.

- Socialdemokratiet har fokuseret på konkurrencen med Venstre om midten, ud fra en ide om at man kunne presse Løkke til højre. Men problemet ved at kæmpe om de blå svingvælgere er, at man samtidig har mistet grebet om sin egen base, siger Rune Baastrup.

DF som velfærdens bannerførere

Samtidig med fremgangen i de rige kommuner, oplever hele rød blok markant tilbagegang i de traditionelle røde baser.

I forstæderne og i gamle arbejderbyer som Roskilde, Esbjerg og Randers er der det et andet parti, der har vundet arbejdernes hjerter.

Socialdemokratiet har sendt en masse vælgere over til Dansk Folkeparti. De har overhalet Socialdemokraterne i at være dem, der forsvarer velfærdssamfundet. Det er blevet næsten lige så hyppigt at have en nabo, der stemmer DF som en nabo, der stemmer Socialdemokratisk i mange gamle arbejderkvarterer, siger Rune Baastrup.

Valgforskeren peger på, at hvor danskerne er meget venstreorienterede, når det kommer til økonomisk politik, så er de meget højreorienterede, når det handler om værdipolitik.

- Det værdipolitiske spørgsmål om flygtninge og indvandrere har givet Dansk Folkeparti en masse stemmer. Hvis Socialdemokraterne så heller ikke formår at markere sig som dem med venstreorienteret økonomisk politik, så opstår problemet, siger Martin Vinæs.

S skal lytte mere til vælgerne

Hvis Socialdemokraterne og resten af rød blok ikke skal miste yderligere opbakning fra deres kernevælgere i fremtiden, bliver de ifølge tænketanken nødt til at lytte mere til deres traditionelle vælgere.

S troede måske, at de røde vælgere ville stemme på dem lige meget hvad. De glemte at lytte til deres bekymringer udover op til valgkampen. Resultatet viser, at det ikke er nok at lyde som socialdemokrater et halvt år op til valget, hvis man ønsker at vinde tillid og krydser. Folk skal inddrages og lyttes på hele vejen igennem.

De røde bastioner flytter sig

Den røde vælgerbase i undersøgelsen udgøres af 121 valgsteder, der fordeler sig på 23 kommuner.

Normalt er det de ufaglærte og faglærte, nydanskerne og de ældre, der stemmer Socialdemokratisk.

De bor primært i tre områder:

Forstæderne som f.eks. Ballerup, Ishøj og Gladsaxe.

De gamle arbejderbyer som Rønne, Esbjerg, Horsens, Randers og Svendborg.

Storbyerne.

I forstæderne går rød blok mellem 2- 8,6 procentpoint tilbage.

I de gamle arbejderbyer går rød blok mellem 3,9-9,7 procentpoint tilbage.

I storbyerne er der fremgang i København, Frederiksberg og ved to valgsteder i Aarhus. Ikke i de resterende storbyer.

I flere af byerne, hvor rød blok går tilbage, går DF markant frem. I Esbjerg får DF 14 procentpoint af de tidligere røde stemmer, og i Randers får de 12-13 procentpoint.

Kilde: Cevea

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.