Overraskende mange smede og andre LO-mænd knækker nakken af stress

Et stærkt mandeideal og en sløv ledelse er den dødsens farlige cocktail fra LO-manden.
LO-manden er dårligt stillet i forhold til at tage stressen i opløbet eller komme den til livs, når den har sat sig, fordi de ofte er på arbejdspladser, hvor ledelsen forsømmer at gøre noget ved stress.
LO-manden er dårligt stillet i forhold til at tage stressen i opløbet eller komme den til livs, når den har sat sig, fordi de ofte er på arbejdspladser, hvor ledelsen forsømmer at gøre noget ved stress. Foto: Scanpix/Iris

Stress blandt smede, elektrikere, jord- og betonarbejdere og andre mandlige LO-medlemmer er langt mere omfattende, at man hidtil har været klar over.

En ny undersøgelse fra fagbevægelsens ligestillingsenhed FIU Ligestilling viser, at 40 procent af de mandlige LO-medlemmer har oplevet stress ofte eller somme tider på jobbet indenfor det seneste år.

Det skriver Ugebrevet A4 fredag.

- Der er det der mandeideal om, at mænd skal kunne klare mosten, og derfor kæmper mange imod stress til det sidste. Det betyder, at mænd ofte bliver meget hårdt ramt af stress, når de bukker under for det store arbejdspres, siger Anne-Lise Nyegaard, organisations- og ligestillingskonsulent i Dansk Metal, til Ugebrevet A4.

Chefen løber fra ansvaret

LO-manden er dårligt stillet i forhold til at tage stressen i opløbet eller komme den til livs, når den har sat sig, fordi de ofte er på arbejdspladser, hvor ledelsen forsømmer at gøre noget ved stress. På det private arbejdsmarked oplever næsten hvert andet LO-medlem, at der slet ikke eller kun i mindre grad gøres noget for at forebygge stress på jobbet.

På det offentlige arbejdsmarked er det ’kun’ hver tredje lønmodtager, der oplever, at ledelsen svigter i forhold til at forhindre stress blandt de ansatte.

Arbejdsmiljø- og stressekspert Thomas Milsted mener, at det er på høje tid, at fagbevægelsen tager affære for at bekæmpe stress.

Ikke rigtigt fagforeningsarbejde

- For at sige det lige ud, så har fagbevægelsen og LO indtil nu været pissedårlige til at tale om psykisk arbejdsmiljø. Da Harald Børsting var LO-formand var det som om, at psykisk arbejdsmiljø var sådan noget med rend mig i røven. Hver gang det lugtede lidt af psykologi var det ikke rigtigt fagforeningsarbejde,« mener Thomas Milsted, der oplever LO’s nuværende formand Lizette Risgaard tager psykisk arbejdsmiljø mere alvorligt.

Men LO’s næstformand Morten Skov Christiansen, der er ansvarlig for arbejdsmiljøpolitikken i LO, mener ikke, at fagbevægelsen løber fra sit ansvar.

- Vi skal have nedbrudt tabuerne om stress, og så skal vi frem for alt væk fra vildfarelsen om, at stress er et individuelt problem. Stress er først og fremmest et problem skabt af stort arbejdspres og for mange arbejdsopgaver, og arbejdsgiveren har ansvaret for at løse det, fastslår han.

Arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening Christina Soda Haslund mener ikke, at det står så slemt til i forhold til virksomhedernes forebyggende indsats mod stress, som undersøgelsen giver udtryk for.

Håndbog på vej

- På vores område ser vi, at over halvdelen af virksomheder med mere end 20 ansatte har handleplaner for håndtering af stress, siger hun.

Arbejdsmiljøchefen noterer, at ingen virksomheder har en interesse i at have stressede medarbejdere.

- Hvis ikke medarbejderne trives, gør virksomhederne det heller ikke. Og hvis der er stress ude på arbejdspladserne, skal det selvfølgelig håndteres og forebygges ude på den enkelte arbejdsplads. Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at det er sundt og sikkert at gå på arbejde, men når det handler om stress er det et fælles ansvar at håndtere det, siger hun.

LO-fagbevægelsen vil nu omsætte undersøgelsens resultater til en lille håndbog i, hvordan man som kollega, arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant kan forebygge og afhjælpe stress. Samtidig lægges der op til, at LO-tillidsvalgte i fremtiden skal uddannes mere og bedre til at gribe ind i tide overfor stress. Og lærer at gå til lederen og sige nok er nok.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.