Overraskende: Gratis antivirus slår betalte

I en test af 18 antivirusprogrammer viser det sig, at det dyreste program er dårligst, og tre gratis løsninger er bedre end flere betalte.
Ny test af antivirusprogrammer afslører, at pris og kvalitet ikke følges ad.
Ny test af antivirusprogrammer afslører, at pris og kvalitet ikke følges ad. Foto: Colourbox/free

Virus, mal- og spyware. Der er nok af programmer på nettet, der gerne vil have fat i dine private oplysninger på computeren. Derfor er det vigtigt med et antivirusprogram og 18 af dem har Forbrugerrådet Tænk testet.

Programmerne er blandt andet testet på deres brugervenlighed, antivirusbeskyttelse og ressourceforbrug.

Resultatet af undersøgelsen byder på flere overraskelser. Mest opsigtvækkende er, at det dyreste program på markedet også er det dårligste. Microsoft Windows Defender må nøjes med 37 point (ud af 100 mulige) og får derfor karakteren "Under middel". Windows Defender følger med, når man køber styresystemet Windows 8.1, som koster 899 kroner.

Ifølge en forsker på området er der ingen logik mellem pris og kvalitet, når det kommer til antivirusprogrammer:

- Mange gange sætter man jo prisen efter nogle forretningsstrategier. Hvis man eksempelvis har et kendt navn i branchen, kan det godt betale sig at hæve prisen, da mange vil tro, at kvaliteten så er bedre, siger Ivan Damgård, der er professor ved Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet.

Derfor vil bundplaceringen bestemt heller ikke være godt for Microsoft, mener han.

På listen finder man også tre gratis alternativer til de betalte virusprogrammer. Det drejer sig om programmerne Avira, AVG og Avast, der også er testet i en betalingsversion. Fælles for dem alle er, at disse kun scorer få point mere end deres gratis versioner.

Det overrasker ikke Ivan Damgård:

- Mange computerprogrammer kom jo først i en gratis version. Erfaring viser, at det er svært at tage penge for noget, der oprindeligt var gratis. Når det gratis produkt så oven i købet var godt, bliver det kun sværere, forklarer han.

Om man har et godt eller dårligt virusprogram, opfordrer Ivan Damgård til, at man ikke parkerer sin sunde fornuft, inden man går på nettet:

- Det mest almindelige fejl er, at brugerne selv inviterer tyven indenfor ved at klikke på mails med en mystisk afsender. Mange mennesker downloader også stadig programmer, de tror vil rense deres computer for virus. Det viser sig så, at det faktisk er en virus, de downloader, siger han.

Fakta: Bedst og værst i test

1. Bedst i testen er programmerne Eset Smart Security 8, (375 kroner) og Norton by Sympatec, (489 kroner)

2. Bedste gratis program er Avira free Antivirus 2015.

3. Det dårligste (og dyreste) program er Microsoft Windows Defender, (899 kroner).

4. Kun halvdelen af de 18 testede programmer opnår karakteren "God".

5. Ingen af programmerne opnår karakteren "Meget god".

6. Se hele testen på Taenk.dk.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.