Overraskende forskning: Denne vane kan ødelægge dine jobchancer

I et nyt studie er forskere nået frem til, at nattesøvnen påvirker din omverdens opfattelse af dig – for lidt søvn får for eksempel andre til at opfatte dig som mindre attraktiv.
En dårlig nattesøvn kan få andre til at dømme dig til at være en dårligere ven, chef og medarbejder.
En dårlig nattesøvn kan få andre til at dømme dig til at være en dårligere ven, chef og medarbejder. Scanpix / modelfoto

En god, lang nattesøvn er ikke kun vigtig for dig selv og dit helbred. Den er også altafgørende for din position i samfundet.

Ny forskning viser nemlig, at omverdenen opfatter trætte mennesker som mindre attraktive. Det betyder i sidste ende, at arbejdsgivere også er mindre tilbøjelige til at ansætte dem.

Det skriver Videnskab.dk.

»Alle ved, at det er vigtigt at få nok søvn. Alligevel er der mange, som fravælger nogle af de vigtige timer til fordel for at sidde oppe og arbejde, se tv-serier eller bruge tiden på internettet. Forhåbentlig kan resultaterne bidrage til at den nødvendige søvn prioriteres over mindre vigtige aktiviteter,« siger Tina Sundelin, der står bag studiet.

Hun forsker til dagligt ved psykologisk institut på Stockholms Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Din alder afgør, hvor meget du skal sove

Tina Sundelin har gennem fire forskellige studier vist 288 testpersoner billeder af 48 forskellige mennesker. Billederne forestillede de samme mennesker - dels efter en hel nats søvn og dels efter en nat uden søvn.

Testpersonerne blev sat til at vurdere personerne på billederne ud fra faktorer som lederevner, udseende, og i hvor høj grad de ønskede at omgås dem privat. Hurtigt tegnede sig et mønster af en klart mere negativ vurdering af billederne med de trætte personer. Noget, søvnforskningen hidtil ikke har beskæftiget sig med.

»Der er blevet forsket meget i, hvad søvnmangel gør ved folk, men lidt i, hvordan omverdenen opfatter de, som ser trætte ud,« siger Tina Sundelin til forskning.no.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sådan foregår en god nats søvn

Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner

Mandetøjte: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.