Overraskende forklaring: Derfor elsker vi at bage kage
Ekspert giver sit bud på, hvorfor vi danskere elsker at bakse kager sammen.
De smager godt - men det er ikke den eneste årsag til, at vi holder af at bage.
De smager godt - men det er ikke den eneste årsag til, at vi holder af at bage. Foto: Colourbox


Småkager, lagkager, flødeskumskager, frugtkager, cupcakes, brownies – kært barn har mange navne og betydninger, og kager er for de fleste forbundet med noget godt. Ifølge etnolog Frederikke Heick fra det historiske oplevelsescenter Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk, handler kager om omsorg. Det siger hun til FEMINA.

Denne chokoladekage skulle være verdens bedste: Se opskriften på femina.dk

- Kager er vores måde at vise kærlighed på. Vores måde at sige til familie og venner: ’Se her, hvad jeg har lavet til os: En kage. Nu skal vi rigtig hygge os.’ For man opnår bare ikke det samme ved at vaske gulvet, som man gør, når man laver noget i virkeligheden så overflødigt og så lækkert som en kage, som vi alle kan samles om, siger hun.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

Samtidig er kagen noget enkelt, som alle kan glæde sig over og forstå i en ellers kompleks verden, siger Frederikke Heick:

- Og så betyder det mindre, om det er en moderne palæokage med stevia eller en gammeldags mormorkage – også selvom der er en tendens til, at vi gerne vil have mormor-kagerne, når vi samles på tværs af generationer.

Kiksekage i luksusudgave: Få opskriften på femina.dk

Har afløst alkoholen

Men kager er ikke kun et redskab, vi bruger til at hygge os sammen – eller til at vise omverdenen, hvor meget tid og overskud vi har. Ifølge livsstilsekspert Helle Lundsgaard har kagen også afløst alkoholen på arbejdspladsen, når der skal hygges. Modsat tidligere, er alkohol nemlig stort set bandlyst på alle arbejdspladser i dag, og i stedet spiser man kage om fredagen og til festlige lejligheder. På mange virksomheder er man dog også blevet opmærksomme på, at for meget sukker ikke er godt, så det prøver man at undgå et stykke hen ad vejen.

- Men ikke når der er store receptioner og andre særlige lejligheder, hvor virksomheden bestiller en kæmpestor kage med logo og hele molevitten på. Kagen bliver på den måde også et samlings- og prestigeprojekt, der både ser flot ud, og som med sit indhold af sukker, smør og creme, at NU slapper vi af, nu skal der ikke tælles kalorier, siger Helle Lundsgaard til FEMINA.

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.