Overraskende? Færre danskere på overførsel under Thornings regering

På tre år fra 2011 til 2014 faldt antallet af danskere på overførselsindkomst med 57.000 fuldtidspersoner, viser nye tal.
Det går bedre for mange danskere. 46.000 har sagt farvel til overførselsindkomst i løbet af de seneste tre år.
Det går bedre for mange danskere. 46.000 har sagt farvel til overførselsindkomst i løbet af de seneste tre år. Erik Refner, Scanpix

Følger man med i den politiske debat, kan man godt få det indtryk, at antallet af danskere på overførselsindkomster er i færd med at eksplodere.

Det er imidlertid ikke tilfældet. Tværtimod, fremgår det af nye beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget. Det skriver Avisen.dk.

Antallet af fuldtidspersoner i aldersgruppen 16-64 år på overførselsindkomst faldt fra 4. kvartal 2011 til 3. kvartal 2014 fra 836.000 til 790.000.  Altså med 46.000 personer ifølge AE’s beregninger, hvor SU-modtagerne som altid i den slags undersøgelser er taget ud.

- Der er meget debat om overførselsindkomster, og de skaber let det indtryk, at antallet af personer på overførsel bare vokser. Men det gør de altså ikke, fastslår chefanalytiker Erik Bjørsted fra AE.

Tallene holder til en nærmere beregning

Blandt personer med dansk oprindelse er tallet endda faldet med hele 57.000 fuldtidspersoner. Til gengæld er steget med 11.000 blandt personer med udenlandsk oprindelse, fordi gruppen er vokset relativt meget. Det drejer sig blandt andre om flygtninge, der er kommet til landet.

Generelt skyldes den positive udvikling kun i mindre grad, at flere er gået på pension og således forsvundet fra aldersgruppen. Hvis antallet af danskere mellem 16 og 64 år havde holdt sig konstant på 2011-niveau, havde der stadig været 48.000 færre fuldtidspersoner på overførselsindkomst.

Og havde antallet af personer med udenlandsk oprindelse holdt sig konstant, ville antallet af overførselsmodtagere i gruppen være faldet med 3.000 i stedet for at være steget med 11.000 ifølge AE.

Tiltrængt indspark

Jesper Petersen, finansordfører for Socialdemokraterne, glæder sig over tallene.

Han finder det tiltrængt at få sparket ind i debatten, at der faktisk kommer flere i arbejde og uddannelse i stedet for på overførselsindkomst.

- Regeringen har da sin del af æren. Det handler blandt andet om, at der er sat gang i hjulene og lavet reformer, som gør, at flere unge nu er i uddannelse i stedet for at være på kontanthjælp. Men vi kan nok ikke hele æren. Det handler også om, at det går bedre i de lande, vi handler med, siger han.

Joachim B. Dramatisk tal

Joachim B. Olsen, der er en af de politikere, som er mest ude med riven i forhold til personer på overførselsindkomster, er langt mindre imponeret.

- Jeg tror da ikke, der er nogen, som har påstået, at antallet af danskere på overførsel er steget. Men der er nogle – som jeg - der problematiserer, hvor stor en andel, der er på overførsel. Det her er en mindre konjunkturting, som skyldes, at arbejdsløsheden er blevet mindre siden 2011, hvor krisen kradsede, siger han.

Ifølge AE’s tal er andelen af befolkningen på overførsel faldet fra 23,5 til 22,1 procent i perioden 2011-2014. Og det er ikke en nedgang, der ændrer grundlæggende ved Joachim B. Olsens kritik.

- Vi taler om 22 procent af befolkningen på overførsel, hvor SU ikke er taget med, og det er da et dramatisk højt tal, som ikke har ændret sig de sidste 30-40 år. Og som der vel er bred enighed om er et problem for dansk vækst og velstand, siger han.

Vi er på rette vej

Erik Bjørsted peger dog på, at udviklingen er på rette vej.

- Siden 90’erne har der med visse afbrydelser af kriser været en nedadgående tendens i antallet af personer på overførselsindkomst, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.