Overraskende? Dette er skyld i flest arbejdsulykker

Vi skvatter rundt på jobbet. Fald er årsag til de fleste arbejdsulykker, viser en undersøgelse.
Simpel klodsethed og skvat er skyld i langt de fleste arbejdsulykker.
Simpel klodsethed og skvat er skyld i langt de fleste arbejdsulykker. Scanpix / modelfoto

Faldulykker er ubetinget den væsentligste årsag til, at medlemmerne af fagforbundet 3F rejser en sag om arbejdsskadeerstatning. Det viser en undersøgelse, som forbundet har foretaget sammen med Arbejdsskadestyrelsen med henblik på forebyggelse, skriver Fagbladet 3F.

Fra januar 2005 til marts 2015 har forbundets medlemmer rejst 2.239 sager om erstatning på grund af faldulykker. Det svarer til, at der næsten dagligt er en 3F'er, der kommer til skade ved at falde på jobbet.

- De umiddelbare årsager til arbejdsulykker er sjældent så komplicerede, at de kræver en ingeniøruddannelse eller ekspertise i rumfart at identificere, men derfor kan det stadig være ekstremt vanskeligt at forebygge ulykkerne, siger souschef og psykolog Kent J. Nielsen, Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning.

Skal man forebygge ulykker, skal kulturen på arbejdspladserne ændres, mener seniorforsker Pete Kines, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Der er meget at tage fat på. I dag er der en kultur på mange arbejdspladser, hvor man accepterer en vis risiko. Så det handler i høj grad om at tænke sikkerheden ind i dagligdagen og se på, hvad man kan lære, når der sker en faldulykke. Og hvor mange ledninger, kasser eller værktøj, man vil acceptere ligger og flyder på gulvet, siger Pete Kines.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.