Overraskende: Derfor skal du være mere ude i solen

Sollys er sundt for dit hjerte og blodtryk - men til gengæld skadeligt for din hud.
Får du det rigtigt rart, når du er ude i solen? Det er der en god grund til.
Får du det rigtigt rart, når du er ude i solen? Det er der en god grund til. Foto: Scanpix / Modelfoto

De fleste synes, at det er rigtigt behageligt, når solens stråler rammer og varmer kroppen. Faktisk kan det også være med til at sænke dit blodtryk.

En britisk undersøgelse peger på, at tiden vi bruger i sollyset kan gøre gavn for blodtrykket, også bagefter - i op til en time. Men kun hvis vi ikke er 100 procent beskyttet mod UV-strålerne. Det skriver Womenshealthmag.com.

Det er et forskerhold ved University of Edinburgh, der er nået frem til resultatet. I undersøgelsen blev deltagerne først udsat for tyve minutters ubeskyttet solarium, hvorefter deres blodtryk blev målt en time frem. Derefter blev de pakket ind i et solbeskyttende folietæppe og igen udsat for tyve minutters solarium. Da man atter målte på deltagernes blodtryk viste det sig, at selvom det ligesom i første omgang faldt umiddelbart, så steg det hurtigt igen, efter lyskilden var blevet slukket.

Så længe skal du være i solen for at få nok D-vitamin: Se mere på Søndag.dk

Det betyder, at solens stråling sandsynligvis kan have en positiv effekt på folks risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme. Richard Weller, der er seniorlektor i dermatologi, har stået bag undersøgelsen, og han forklarer til Womenshealthmag.com, at det sandsynligvis er forbindelsen nitrogenoxid, der kan blive frigivet fra vores hud og gå i blodet, når vi udsættes for sollys.

Du skal stadig beskytte dig mod solen

Undersøgelsens resultat er kontroversielt, da de sundhedsfaglige anbefalinger er, at du skal beskytte dig næsten fuldstændigt mod solens stråler. De giver nemlig en kraftigt forhøjet risiko for hudkræft.

Hvilken solcreme er bedst til dig? Se, hvilken du skal vælge, på Søndag.dk

Selvom der også er gavnlige virkninger ved solens stråler – og det sænkede blodtryk er blot en af dem – så er anbefalingerne stadig på det kraftigste, at du skal skærme dig mod UV-strålerne.

- Det jeg har påvist, er en interessant mekanisme, ved hvilken sollys måske kan vise sig at give store helbredsfordele, men det er ikke bevist. Vi ønsker at finde præcis den mængde UV, der vil reducere risikoen for hjertesygdomme, men som ikke øger risikoen for hudkræft. Men indtil videre forbliver rådene (om beskyttelse mod solen, red.), som de hele tiden har været, siger Richard Weller til Womenshealthmag.com.

Så vigtig er D-vitamin for din krop

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.