OVERBLIK: Udflytningen af institut i modvind

Løkkes plan om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier til Aarhus møder modstand fra flere sider.

Regeringen vil som led i udflytningen af cirka 4000 statslige arbejdspladser flytte Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, med 88 stillinger, fra København til Aarhus.

Modsat de øvrige udflytninger i regeringens plan kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets vedtægter står, at det har til huse i København. Regeringens lovforslag har fået en hård medfart.

* Idet støttepartiet Liberal Alliance ikke vil stemme for lovforslaget, afhænger regeringens flertal for udflytningen af Diis af Socialdemokraterne. Partiet afventer svar om blandt andet økonomien i udflytningen, før der tages stilling.

* I begyndelsen af marts advarede ni tidligere udenrigsministre i et fælles brev til regeringen mod udflytningen, der i deres optik vil skade instituttets arbejde.

* Både bestyrelsen og medarbejderne i Diis har kraftigt advaret mod en flytning - blandt andet fordi alle forskernes kontaktflader, herunder ambassader, besøgende eksperter fra udlandet og Udenrigsministeriet, er centreret i hovedstaden.

* Ifølge Diis' egne beregninger, som Ritzau har fået aktindsigt i, vil flytningen koste 1800 arbejdsdage - svarende til mere end otte fuldtidsstillinger - i ekstra rejsetid.

* Ifølge det foreløbige skøn vurderes udgiften til flytningen at være i størrelsesordenen 34 millioner kroner. Der er dog ifølge Udenrigsministeriet "betydelig usikkerhed" forbundet med skønnet. Regeringen har afsat 13,8 millioner kroner til medfinansiering.

* Folketinget ventes at 2. behandle lovforslaget den 3. maj og 3. behandle det endeligt den 26. maj.

Kilder: ft.dk og Diis.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.