Taxikrig

OVERBLIK: Uber - uskyldig samkørsel eller ulovlig taxi?

Taxi-tjenesten Uber har været politianmeldt i over et år, uden at sagen er blevet afgjort.
Den amerikanske kørselstjeneste Uber kom til Danmark i 2014, og straks derefter blev den politianmeldt for at overtræde personbefordringsloven.
Den amerikanske kørselstjeneste Uber kom til Danmark i 2014, og straks derefter blev den politianmeldt for at overtræde personbefordringsloven. Foto: Jeff Chiu/AP

Torsdag er justitsminister Søren Pind (V) kaldt i samråd, fordi Dansk Folkeparti vil have svar på, hvorfor sagen om politianmeldte Uber trækker ud.

* Uber er et amerikansk koncept, der blev stiftet i 2009. Ordningen går ud på, at kunden via sin mobiltelefon kan bestille en kørsel, der i snit er 20 til 30 procent billigere end en tur med taxi.

* Før afhentning får kunden besked med foto af chaufføren og dennes navn samt bilens registreringsnummer.

* Uber findes i 67 lande - heriblandt Danmark - og hundredvis af byer. Den er dog også blevet forbudt flere steder.

* Ubers service presser taxibranchen hårdt. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet 11 procent i løbet af tre år siden Ubers indtog.

* Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passagerer efterfølgende deler omkostningerne.

* Danske taxiselskaber mener, at Uber ikke overholder retningslinjerne for fair konkurrence, fordi Uber-chauffører ikke er underlagt samme reguleringer såsom forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre lovpligtige udgifter.

* Selskabet bag appen blev ved introduktionen til Danmark politianmeldt af Trafikstyrelsen, som mener, at Uber overtræder personbefordringsloven.

* Trafikstyrelsen anmeldte tjenesten for ulovlig taxakørsel, og politiet har indledt de første sager mod personer, der har transporteret andre via Uber. Politiet anser kørslen som piratkørsel.

Kilder: Uber.com, Børsen, Information.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.