OVERBLIK: Sådan vil partierne bremse ekstreme imamer

Samtlige partier mødes torsdag for at skærpe indsatsen mod ekstreme imamer. Der er mange forslag på bordet.
Kirkeminister Bertel Haarder (V) sidder for bordenden, når samtlige partier torsdag mødes for at drøfte en ny, skærpet indsats over for hadprædikanter.
Kirkeminister Bertel Haarder (V) sidder for bordenden, når samtlige partier torsdag mødes for at drøfte en ny, skærpet indsats over for hadprædikanter. Foto: Indenrigsministeriet/Free

Regeringen har spillet ud med tre forslag i de netop igangsatte forhandlinger om en skærpet indsats mod radikalisering:

* Der skal laves en dynamisk liste over hadprædikanter, så de kan forhindres i at rejse ind i Danmark. En lignende model eksisterer i Storbritannien.

* Ytringer, der undergraver dansk lovgivning, skal kriminaliseres, så man kan retsforfølge personer, der under dække af religionen undergraver det danske samfund.

* Man skal mere effektivt kunne fratage vielseskompetencen fra folk, der ikke respekterer normerne i det danske samfund.

Umiddelbart ser regeringen ud til at have flertal for alle tre forslag - men tilbage står arbejdet med at konkretisere dem. Derudover har flere af de øvrige partier en række forslag med til forhandlingsbordet:

* Socialdemokraterne vil skærpe tilsynet med friskoler yderligere og blokere hjemmesider, hvor der florerer hadske ytringer og billigelse af eller direkte opfordring til terror.

* Dansk Folkeparti vil give bedre muligheder for at tage statsborgerskabet fra ekstreme imamer og forbyde nye stormoskéer.

* De Konservative vil stille krav om, at der skal tales dansk i danske moskéer, og så vil partiet kontrollere pengestrømme fra udlandet til danske moskéer.

Kilde: DR, TV2, Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.