OVERBLIK: Prisen på sygehusmedicin sænkes med ti procent

Danske Regioner, Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen indgår en aftale om at sænke listeprisen.

I perioden fra 1. april til 2016 til marts 2019 bliver de officielle listepriser på sygehusmedicin reduceret med i alt ti procent.

Det sker på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, Sundheds- og Ældreministeriet og Lægemiddelindustriforeningen (Lif).

Få her et overblik over, hvad aftalen kommer til at betyde.

* Listepriserne sænkes med 10 procent over en treårig periode.

* Prisloftet for listepriserne på eksisterende sygehusmedicin sænkes med 2,5 procent henholdsvis 1. maj 2016, 1. april 2017, 1. april 2018 og 1. februar 2019.

* De tidligere aftaler har reduceret listepriserne med fem procent over tre år. Det er første gang, at det er ti procent.

* Aftalen sikrer, at prisen på ny sygehusmedicin - det vil sige lægemidler, der introduceres i Danmark i aftaleperioden - ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.

* Hvis et nyt sygehuslægemiddel ikke er markedsført i mindst tre af førnævnte lande ved introduktionen i Danmark, fastsættes der et midlertidigt prisloft, når produktet er markedsført i tre lande.

* Som noget nyt i forhold til tidligere aftaler genberegnes prisloftet, når et sygehuslægemiddel er introduceret i seks eller samtlige ni referencelande.

* Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin.

* Den første aftale, som blev indgået i 2009, gav en reduktion af listepriserne på fem procent over tre år. Og med den anden aftale, som løb fra 2013 til 2015, blev listepriserne tilsvarende sænket med fem procent over en treårig periode.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.