OVERBLIK: Palmyras monumenter er del af verdens kulturarv

Det syriske styre har generobret Palmyra, hvor Islamisk Stat har ødelagt værdifulde ruiner fra antikken.
Den antikke, syriske by Palmyra har været udsat for store ødelæggelser, siden Islamisk Stat indtog byen i maj 2015.
Den antikke, syriske by Palmyra har været udsat for store ødelæggelser, siden Islamisk Stat indtog byen i maj 2015. Foto: Ron Van Oers/AP

Siden Islamisk Stat indtog den syriske by Palmyra i maj 2015, er flere vigtige monumenter fra byens storhedstid blevet ødelagt.

Nu er Islamisk Stat presset væk fra store dele af byen, og det syriske styre melder søndag, at det atter har kontrollen over Palmyra.

* Palmyra, der på arabisk hedder Tadmur, er en ruinby fra antikken. Byen, hvor der også er moderne beboelseskvarterer og en lufthavn, ligger i en oase i Syriens ørken. Stedet er på Unescos verdensarvsliste.

* I byens storhedstid i de første århundreder efter Kristi fødsel var den et vigtigt knudepunkt for handlen mellem Romerriget og Orienten.

* Byen var påvirket af både syrisk, græsk, romersk og nabateansk kultur.

* Velstanden i Palmyra gjorde det muligt at opføre officielle bygninger, templer, handelshuse, store gravpladser og boligkvarterer.

* I maj 2015 indtog Islamisk Stat Palmyra, hvor den militante gruppe krævede, at alle spor efter fortidens ikke-monoteistiske gudedyrkelse blev ødelagt.

* Siden har Islamisk Stat sprængt flere oldtidsminder i stykker. Heriblandt byens kendte triumfbue og templerne Baal Shamin og Bel Templet.

* FN's kulturagentur, Unesco, har beskrevet ødelæggelsen af Bel Templet som en "forbrydelse mod civilisationen".

* Nye billeder fra syrisk stats-tv viser dog, at ikke alle oldtidsminder i Palmyra er ødelagt. Billederne viser søjler og en bue, der står i udkanten af byen.

* At præsident Bashar al-Assads styre har generobret kontrollen med Palmyra, er både en symbolsk og strategisk sejr. Styret har dermed kontrol over et større ørkenområde og strækningen fra Palmyra til den irakiske grænse.

Kilder: dpa, Glyptoteket, Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.