OVERBLIK: Minister kun skyldig i bagateller i plagiatsag

Men der var ikke for alvor noget galt i Esben Lundes (V) ph.d.-afhandling trods nogle tilfælde af afskrift.
Esben Lunde Larsen blev udnævnt til miljø- og fødevareminister i februar.
Esben Lunde Larsen blev udnævnt til miljø- og fødevareminister i februar. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Esben Lunde Larsen (V) er onsdag blevet frifundet for anklagerne om videnskabelig uredelighed af Praksisudvalget på Københavns Universitet.

* Miljø- og fødevareministeren, som på det tidspunkt var forskningsminister, kom i søgelyset i november 2015, hvor flere medier skrev om mulige tilfælde af plagiat i hans ph.d.-afhandling fra 2012.

* Esben Lunde Larsen bad derfor selv Københavns Universitet om at undersøge den videnskabelige praksis i sin ph.d.-afhandling om N.F.S. Grundtvigs frihedsbegreb oven på de første mistanker.

* Ministeren betegnede først beskyldningerne som "udokumenterede rygter", men har siden beklaget, at han har brugt tekst fra en teologisk artikelsamling uden kilde, samt at han gør brug af elementer af sit eget speciale.

* Det Teologiske Fakultet satte Praksisudvalget - der behandler spørgsmål om videnskabelig praksis - på opgaven.

* I januar overlod Esben Lunde Larsen det til en anden minister at udpege medlemmer til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed. Argumentet var, at han ville "undgå en situation, hvor der kan rejses spørgsmål om (...) habilitet".

* Onsdag kom udvalget med sin afgørelse: De otte medlemmer konkluderer enstemmigt, at Esben Lunde Larsen samlet set ikke har handlet videnskabeligt uredeligt.

* Der er fundet 19 tilfælde af genbrug af tekst, blandt andet selvplagiat, men det er "overvejende bagateller", mener udvalget.

* Dekanen på Det Teologiske Fakultet, Kirsten Busch Nielsen, vil nu overveje, hvordan forløbet følges helt til dørs.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.