Overblik: Krisen mellem DBU og landsholdet

DBU og Spillerforeningen har tirsdag atter sat sig til forhandlingsbordet. Bliv klogere på konflikten her.
DBU og Spillerforeningen genoptager forhandlingerne om en ny landsholdsaftale, efter at der ikke var fundet en løsning ved midnat. Det oplyser begge parter.
DBU og Spillerforeningen genoptager forhandlingerne om en ny landsholdsaftale, efter at der ikke var fundet en løsning ved midnat. Det oplyser begge parter. Foto: LARS POULSEN/POLFOTO

Dansk Boldspil-Union (DBU) og de danske fodboldspillere står i øjeblikket uden en aftale, der fastsætter løn og andre vilkår på landsholdet.

Bliv klogere på, hvad der er op og ned i konflikten her:

* DBU vil reducere A-landsholdsspillernes samlede økonomipakke med 17 procent.

* DBU ønsker desuden at indgå individuelle aftaler med landsholdsspillerne, hvor der hidtil er indgået en samlet aftale med Spillerforeningen. De individuelle aftaler vil hjælpe DBU til nemmere at gøre brug af spillerne i kommercielt øjemed.

* De seneste fire år har DBU udbetalt cirka 800.000 kroner årligt til hver enkelt landsholdsspiller, hvis spilleren har deltaget i alle landskampe.

* DBU vil fastholde den nuværende sats på startpenge, resultatbonus, kvalifikationsbonus, mens satserne på tilskuerbonus og bidraget fra slutrunder skal ned.

* DBU sendte i midten af februar et brev ud til en bruttotrup på 40-60 spillere, hvor man bad dem om at acceptere kravene inden en deadline fastsat til midnat, natten mellem mandag og tirsdag i denne uge.

* Det er uvist hvor mange spillere, der har accepteret DBU's krav.

* Flere spillere, blandt andre William Kvist og Lars Jacobsen, har opfordret DBU til at komme til forhandlingsbordet med Spillerforeningen.

* Tirsdag har DBU og Spillerforeningen meldt ud, at man har genoptaget forhandlingerne, der begyndte allerede sidste år. Parterne har aftalt en række møder over de kommende dage.

* Landsholdet skal i første halvår af 2015 spille venskabskampe mod USA, Frankrig og Montenegro, inden Serbien venter i EM-kvalifikationen til juni.

* Hvis ikke der er indgået en aftale inden da, så risikerer det danske landshold at bestå af amatørspillere til kampene i det første halvår af 2015.

* Landstræner Morten Olsen skal udtage et landshold den 17. marts til venskabskampene mod USA og Frankrig.

* DBU's økonomi er presset efter underskud i 2013 og 2014 på henholdsvis 9,6 millioner kroner og 4,5 millioner kroner. Samtidig er billetpriserne blevet sænket. DBU har dog en solid egenkapital at tære på.

* Den aftale, der forhandles om, gælder også U21-landsholdet og kvindelandsholdet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.