Overblik: Kæmpe IS-læk kan have hjulpet dansk politi

Et stort lækket navneregister fra Islamisk Stat kan have hjulpet dansk politi på vej med anholdelser.
Torsdag anholdt politiet fire personer, fordi de mistænkes for at have ladet sig hverve til terror.
Torsdag anholdt politiet fire personer, fordi de mistænkes for at have ladet sig hverve til terror. Foto: /Polfoto

Der kan have været en stor portion held indblandet i de fire anholdelser, som dansk politi foretog torsdag.

De fire personer er anholdt, fordi de mistænkes for at have ladet sig hverve til terror i organisationen Islamisk Stat, og de blev fredag fremstillet i Retten på Frederiksberg.

Af sigtelserne fremgår det, at beskyldningen om hvervning gælder fra forskellige tidspunkter i 2013. Det bemærkelsesværdige er, at tidspunkterne er ganske præcise: 16. juni, 1. juli, 9. september, 11. november.

De præcise datoer kan underbygge forlydender i pressen om, at sagen bygger på oplysninger i interne dokumenter fra Islamisk Stat, som tidligere i år blev lækket til britiske medier.

Læs om de interne dokumenter fra Islamisk Stat her:

* I starten af marts skrev britiske medier, at de havde fået fat i et omfattende datalæk fra Islamisk Stat.

* Lækket indeholdt oplysninger som navne, adresser, telefonnumre, kontakter, kamperfaring og blodtyper på 22.000 krigere fra Islamisk Stat.

* I lækket var blandt andet spørgeskemaer, som mindst 1736 IS -krigere har udfyldt for at blive indrulleret i bevægelsen.

* Blandt navnene i lækket var syrienkrigere fra 51 forskellige lande, herunder Storbritannien, det nordlige Europa, Mellemøsten, Nordafrika, USA og Canada.

* I dokumenterne optræder der 12 danske syrienkrigere ifølge Politiken, der har kunnet bekræfte identiteten på mindst syv af dem.

* Dokumenterne indeholdt også navne på "martyrer" - en liste over IS-medlemmer, der ønsker at udføre selvmordsangreb og er blevet oplært i hvordan.

* Lækket havnede hos den britiske presse, efter at en anonym kilde, der kalder sig Abu Hamed, gav dokumenterne til en Sky News-journalist i Tyrkiet.

*Abu Hamid havde forladt IS og stjal usb-stikket, fordi den militante bevægelse "ikke længere har noget med islam at gøre", har han forklaret til Sky News.

* Efter lækket af dokumenterne kom frem i den britiske presse, oplyste de tyske myndigheder, at de også kendte til det alenlange navneregister.

Kilde: Sky News og Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.