OVERBLIK: Islands statsminister nævnes i Panamapapirer

Sigmundur David Gunnlaugsson er kommet under pres, efter hans navn er dukket op i de såkaldte Panamapapirer.
Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson bliver nævnt i de lækkede såkaldte Panamapapirer.
Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson bliver nævnt i de lækkede såkaldte Panamapapirer. Foto: Brynjar Gunnasrson/AP

En række kendisser og politikere i Europa er blevet koblet sammen med de såkaldte Panamapapirer. Også Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson er dukket op i de millioner af lækkede papirer.

Desuden har den islandske indenrigsminister Olöf Nordal haft et selskab på De Britiske Jomfruøer, og finansminister Bjarni Benediktsson har haft et selskab på Seychellerne ifølge de lækkede dokumenter.

Få et overblik over statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons indblanding i papirerne her.

* Sigmundur David Gunnlaugsson og hans kone Anna Sigurlaug Pálsdóttir køber selskabet Wintris, der er registreret på De Britiske Jomfruøer af advokatfirmaet Mossack Fonseca. Selskabet bruges til at investere Anna Pálsdottirs arv. Det sker i december 2007.

* I april 2009 bliver Sigmundur David Gunnlaugsson valgt ind i Altinget.

Sigmundur David Gunnlaugsson blev netop valgt for at slås mod selskaber, som dem han selv har haft. Det forklarede den islandske brandingekspert Hjörtur Smarason til den norske tv-station NRK efter afsløringerne.

- Gunnlaugsson lovede at slås mod de kreditorer, der krævede penge fra bankerne, som gik konkurs på Island. Det viste sig, at statsministeren sad på den anden side af bordet, sagde han.

* Gunnlaugsson sælger i december 2009 sin halvdel af selskabet Wintris til sin kone for en dollar.

* 30. april 2013 bliver Sigmundur David Gunnlaugsson Islands statsminister.

* 4. april afslører mere end 100 medier de såkaldte Panamapapirer, hvor statsministerens navn også står. De afslører Sigmundur David Gunnlaugsson forbindelse til advokatfirmaet Mossack Fonseca, der hjælper med skatteunddragelse.

* Statsministeren afviser efter at have gjort noget ulovligt.

- Ingen parlamentariske regler om åbenhed er blevet brudt, sagde statsministeren efter lækket kom frem.

/ritzau/Aftenposten/NRK

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.