OVERBLIK: Her er sagerne om adoptioner fra Etiopien

Siden 2012 har adoptioner fra Etiopien været i et voldsomt stormvejr. Nu har Etiopien omstødt to adoptioner.

Den etiopiske domstol har torsdag morgen annulleret adoptionen af de to børn Amy Steen og Masho, der blev adopteret til to danske par i henholdsvis 2009 og 2008.

Få et overblik over sagerne om de adopterede børn fra Etiopien her:

* I 2012 viste TV2 dokumentaren "Adoptionens Pris". Dokumentaren fulgte adoptionen af pigen Masho og hendes lillebror fra Etiopien. Adoptionen gik galt, og adoptionsbureauet DanAdopt blev beskyldt for at have narret de afrikanske forældre til at bortadoptere deres børn.

* Amy Steens adoptionshistorie skabte ligeledes debat. Hun blev adopteret, da hun var omkring ti år. Det endte med, at hun måtte anbringes hos en plejefamilie, da forholdet til adoptionsforældrene udviklede sig dårligt.

* Politiken og DR TV kunne senere dokumentere, at danske adoptionsbureauer indirekte havde benyttet "børnehøstere" til at lokke børn fra fattige og syge forældre i Etiopien.

* Efterfølgende forlangte politikere en ny adoptionslov, og den daværende socialminister Karen Hækkerup (S) forlangte en undersøgelse af forløbet.

* Det førte efterfølgende til lukning af DanAdopts adoptioner i Etiopien.

* I 2013 genåbnede Karen Hækkerup dog for adoptioner fra Etiopien gennem DanAdopt. Genåbningen skete under en forudsætning om flere begrænsninger og skærpet kontrol.

* I 2014 førte en kulegravning af adoptionsbureauerne til en aftale mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten.

* I aftalen blev det besluttet at slå de to private adoptionsbureauer AC Børnehjælp og DanAdopt sammen til én organisation, der skal underkastes en stærk statslig kontrol.

* Amy Steen rejser i februar 2016 til Etiopien for at være sammen med sin biologiske familie, selv om Ankestyrelsen i Danmark har forbudt hende at rejse til landet, før hun bliver 18 år.

* I marts 2016 stopper Danmark adoptioner fra det afrikanske land, oplyser Social- og Indenrigsministeriet. Det sker efter en indstilling fra Ankestyrelsen, der har været på tilsynsrejse i landet.

* Siden 2002 har antallet af adoptioner fra Etiopien været faldende.

/ritzau/TV2

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.