OVERBLIK: Dopingskandalen i Rusland

Dopingskandalen i Rusland vokser. Atletikudøverne er udelukket, og nu meldes om sager i brydning og svømning.

Siden den tyske TV-station ARD anklagede Rusland for systematisk doping, er skandalen vokset dag for dag.

* 2014:

3. december:

I en dokumentar på den tyske TV-station ARD anklages russisk sport for gennemgribende korruption og for systematisk at dække over positive dopingprøver. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

16. december:

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) nedsætter en kommission på tre mand, der skal undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere Wada-chef Dick Pound.

* 2015

16. september:

Wada udsender varsling om, at hjertemedicinen meldonium per 1. januar kommer på listen over forbudte stoffer på grund af stoffets præstationsfremmende effekt og et bemærkelsesværdigt massivt forbrug af stoffet særligt blandt østeuropæiske udøvere.

4. november:

Den tidligere præsident i Det Internationale Atletikforbund (IAAF) Lamine Diack anklages for at have dækket over positive dopingprøver under sin præsidentperiode og for at have modtaget penge for dette.

9 november:

Wada offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Konklusionen lyder på systematisk og statsstøttet doping.

13. november:

IAAF suspenderer Det Russiske Atletikforbund (Araf) fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning og så længe landet ikke lever op til de internationale antidopingregler. Så længe Araf er suspenderet, kan landets atletikudøvere ikke deltage i internationale konkurrencer.

17. november:

Anti Doping Danmark (ADD) støtter udelukkelsen fuldt og helt. - Med Wadas uafhængige kommissions rapport har der vist sig et organiseret dopingregime i russisk atletik, der efter alt at dømme rækker højt op i det russiske politiske system, siger ADD-direktør Michael Ask Hansen.

* 22. december:

BBC har fået fat i en mail fra IAAF's vicegeneralsekretær, Nick Davies, som viser, at forbundet ville skjule viden om dopede russiske atleter.

* 2016

1. januar:

Meldonium-forbuddet effektueres. Alle målinger af meldonium-indtag vil efter denne dato tælle som dopingforseelser.

22. januar:

Den danske løber Sara Slott Petersen melder sig på banen med sine iagttagelser af russiske atletikudøvere. - De snyder, og det har de gjort i nærmest alle de sæsoner, jeg har været med, siger hun til DR Sporten.

15. februar:

Den tidligere administrerende direktør i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) Nikita Kamayev er blevet fundet død, oplyser det russiske nyhedsbureau Tass. En uge senere kommer det frem, at han ville skrive en bog og i den afsløre sandheden om russisk doping.

7. marts:

Tennisstjernen Maria Sharapova fortæller, at hun under Australian Open i januar blev testet positiv for meldonium, men i øvrigt havde brugt stoffet gennem ti år.

8. marts:

To stjerner i hurtigløb på skøjter - Semion Elistratov og Pavel Kulizjnikov - testes positiv for meldonium.

8. marts:

British Journal of Sports Medicine (BJSM) offentliggør et studie foretaget ved European Games i Baku, Aserbajdsjan, i juni 2015 om systematisk brug af meldonium. Studiet viser, at anslået hver 11. af de 5632 atleter havde indtaget stoffet.

762 urinprøver blev testet, og i 66 af dem fandt man spor af meldonium. Det svarer til 87 procent. Af de 66 meldonium-brugere (hvoraf 13 vandt medaljer) havde kun 23 af dem oplyst, at de brugte stoffet, selv om det dengang var fuldt lovligt at indtage.

Kano- og kajaksporten blev topscorer med 15 positive test ud af 48. BJSM-studiet er anonymiseret, men et tidligere studie har vist, at 17 procent af de testede idrætsudøvere fra Rusland havde meldonium i kroppen, mens tallet kun var 2,2 procent i gennemsnit for de øvrige nationaliteter.

11. marts:

En særlig taskforce under IAAF vurderer, at Rusland fortsat mangler et "betydeligt" stykke vej, før russisk atletik på tilfredsstillende vis lever op til de internationale krav og dermed kan komme med til OL.

17. marts:

Svømmestjernen Yuliya Efimova udelukkes på grund af positiv meldonium-test.

21. marts:

Fire atletikudøvere testes positive for meldonium.

22. marts:

"Mindst ti" russiske brydere er taget for doping.

23 marts:

Avisen The Times hævder, at Rusland også har anvendt systematisk doping i svømning.

Kilder: TT, The Telegraph, BJSM, Wada, Reuters, dpa.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.