OVERBLIK: Derfor blev HF-uddannelsen oprettet

HF-uddannelsen blev oprettet i 1960'erne på socialdemokratisk initiativ for at øge den sociale mobilitet.
Den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister K.B. Andersen ville gerne have et uddannelsestilbud til dem, der først som voksne ville have en eksamen, der giver adgang til universitetet. Arkivbillede af en HF-studenterhue.
Den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister K.B. Andersen ville gerne have et uddannelsestilbud til dem, der først som voksne ville have en eksamen, der giver adgang til universitetet. Arkivbillede af en HF-studenterhue. Foto: Rene Deleuran Molgaard Andersen/Free

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil med det kommende gymnasieudspil indføre et karakterkrav på 4 i dansk og matematik fra folkeskolen for at blive optaget på de gymnasieuddannelserne STX, HHX og HTX.

Politiken erfarer, at det ifølge regeringen også skal gælde HF-uddannelsen, hvor der dog vil være mulighed for at blive optaget via en samtale. Desuden skal HF ikke fremover give adgang til videregående lange uddannelser som eksempelvis en kandidatuddannelse på et universitet.

Den skal dog fortsat give adgang til korte og mellemlange videregående uddannelser som eksempelvis markedsføringsøkonom, lærer eller sygeplejerske.

* HF står for højere forberedelseseksamen, og uddannelsen blev oprettet i sommeren 1966 på initiativ af den daværende socialdemokratiske undervisningsminister K.B. Andersen. Han ville gerne have et uddannelsestilbud til dem, der først som voksne ville have en eksamen, der gav adgang til universitetet.

* HF er en toårig uddannelse, som er knyttet de almene gymnasier, HF-kurser eller voksenuddannelsescentre, VUC.

* I begyndelsen af 1970'erne blev en HF-eksamen adgangsgivende ikke blot til kortere og mellemlange, men også til lange uddannelser, eksempelvis universitetsuddannelser.

* Fortalere for HF-uddannelsen mener, at den medvirker til at fremme social mobilitet og styrke de unges selvværd og muligheder for at klare sig i livet.

* 18 procent af HF'erne tager en universitetsuddannelse.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.