OVERBLIK: Danmark hjælper med at sende flygtninge retur

11 danskere er lige nu i Grækenland for at bidrage til EU's aftale om at sende flygtninge retur til Tyrkiet.
Flygtninge og migranter på den græske ø Lesbos bliver fra mandag sendt retur til Tyrkiet efter aftale med EU. 11 danskere er i Grækenland for at bistå arbejdet.
Flygtninge og migranter på den græske ø Lesbos bliver fra mandag sendt retur til Tyrkiet efter aftale med EU. 11 danskere er i Grækenland for at bistå arbejdet. Foto: Ehrbahn Jacob/Polfoto

Grækenland er mandag begyndt at sende flygtninge retur til Tyrkiet.

Det sker som en del af EU's flygtningeaftale med Tyrkiet. Aftalen indebærer, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, skal sendes retur til Tyrkiet.

EU's grænseagentur, Frontex, samt EU's asylagentur, EASO, kan løbende bede de danske myndigheder om bidrag til opgaverne i Grækenland. I øjeblikket er 11 danskere udsendt til at løse forskellige opgaver.

* Justitsministeriet: Frontex kan bede Rigspolitiet om forstærkninger til at kontrollere grænsedelen. Danmark har i øjeblikket syv udsendte: To hjælper med at registrere flygtninge, fem hjælper med selve udsendelserne.

* Forsvarsministeriet: Frontex kan også bestille folk fra Beredskabsstyrelsen, der sender logistikeksperter af sted. Der er endnu ikke efterspurgt nogen, men det kan komme.

* Udlændinge- og Integrationsministeriet: EASO kan bede om hjælp fra Udlændingestyrelsen, som sender sagsbehandlere af sted til at behandle asylansøgninger. Der er i øjeblikket udsendt fire danskere.

Kilde: Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen, Udlændingestyrelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.