Overblik: Apple et af verdens bedste brands
Den amerikanske it-gigant satser på at lave Viborg om til Viborg Valley med milliardinvestering.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Viborg kan byde velkommen til en af verdens allerstørste virksomheder, når Apple opfører et nyt datacenter i byen.
Viborg kan byde velkommen til en af verdens allerstørste virksomheder, når Apple opfører et nyt datacenter i byen. Foto: Mark Lennihan/AP


Den amerikanske it-gigant Apple meddelte mandag, at den vil opføre et nyt datacenter i Viborg til 6,3 milliarder kroner.

Centret, som skal køre på 100 procent grøn energi, skal håndtere driften af musik- og filmtjenesten iTunes Store og App Store, hvor brugere af Apple-produkter kan hente programmer.

* Apple ligger i Silicon Valley i byen Cupertino, Californien.

* Apple er grundlagt 1. april 1976, og det primære forretningsområde er it-produkter som Macintosh - computeren, MP3-afspilleren iPod, mobiltelefonen iPhone og iPad.

* Grundlæggerne er Steve Jobs, der døde i 2011, Ronald Wayne, Steve Wozniak.

I 1976 arbejdede Steve Jobs på en gård i Oregon, og det inspirerede ham til at give virksomheden navnet Apple (æble).

* Mellem 1997 og 2011 blev Apple ledet af Steve Jobs, der ellers måtte forlade Apple helt tilbage i 1985 efter interne magtkampe i bestyrelsen.

* Steve Jobs vendte tilbage i 1996, da Apple opkøbte it-virksomheden Next, som Jobs havde stiftet kort efter sin afgang fra Apple i 1985.

24. august 2011 gav Jobs posten som leder til Tim Cook. Steve Jobs fortsatte som bestyrelsesformand, men den 5. oktober 2011 døde han af kræft.

* Det var Steve Jobs, der præsenterede verden for iPod, iPad og iPhone. Produkter, som har gjort Apple til en af de mest lukrative forretninger i verden.

* Virksomheden er også kendt for sit design af hard- og software. Under ledelse af designer Jonathan Ive har Apples designafdeling designet iMac-, Powerbook- og iBook-computere, der alle er blandt de mange Appleprodukter, der har vundet designpriser.

* Flere Appleprodukter er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

* Apple havde i oktober 2014 en værdi på over 100 milliarder dollar (over 585 milliarder kroner) og ligger sammen med søgemaskinen Google i toppen på listen over verdens bedste brands, fastslår konsulenthuset Interbrand.

På førstepladsen er Apple steget 21 procent i værdi i det seneste år til anslået 118,9 milliarder dollar (695 milliarder kroner).

Kilder: Apple, Ritzau

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.