Otte sikre tegn: Sådan ved du, at foråret er på vej

Foråret kommer ikke, når vi går ind i marts. Læs hvad de sande forårsbebudere er.
Den lille prikkede mariehøne er en af de sikre forårsbebudere.
Den lille prikkede mariehøne er en af de sikre forårsbebudere. SCANPIX arkiv

Nu må det altså gerne snart komme. Foråret er længe ventet, men hvornår er det egentlig, at det er rigtigt forår?

Vejrmæssigt er det ikke forår, når kalenderen peger på det. Vi tager først hul på foråret omkring forårsjævndøgn. I år falder det 20. marts.

Foråret kommer med den gule erantis. Læs mere på isabellas.dk

For et par år siden definerede DMI årstiderne ud fra temperaturen. De kom frem til at foråret måtte have en minimumtemperatur på 0-10 grader. Ud fra statistik kunne de derfor definere forårets begyndelse til omkring forårsjævndøgn.

De botaniske tegn
Også botanisk er der stor forskel på, hvornår forårstegnene dukker op, selvom om det ofte har meget at gøre med temperaturen, og derved følger det vejrmæssige forår temmelig præcist.

Fem havetips i marts. Læs mere på isabellas.dk

– Men der er alligevel stor forskel på foråret i Danmark. For eksempel springer mange forårsblomster ud to eller tre uger før på Fyn end i Nordjylland, skriver naturvejleder Karin Winther på naturekspeditionen.dk.

1. Hasselbusken

Blomster på hasselbusken er en af de første forårstegn. De hænger i tre-seks cm lange rakler og er fulde af gulligt støv, der drysser.

2. Martsviolen

Findes i hegn og skovbryn, når det bliver forår. Dens blade er hjerteformede og mørkeviolette blomster dufter stærkt.

3. Vorterod

Vorteroden er en af de tidligste forårsplanter. Den er opkaldt efter rodens udseende, som efter sigende har en slående lighed med brystvorter. Bedre er den nok kendt som smørblomst pga. blomsternes skinnende og gule kronblade.

4. Følfod

Begynder at blomstre midt i marts. Følfod vokser på almindelig fugtig jord ved vejrskrænter og grøftekanter og ligner lidt en mælkebøtte

5. Myrer

Om foråret kan vinden være bidende kold, men solen varmer dejligt, når bare man opholder sig, hvor der er lidt læ. Det benytter røde skovmyrer sig af, specielt når foråret kommer.

6. Sommerfugle

Den orangerøde sommerfugl med sorte, blå og gule tegninger hedder Nældens takvinge og forlader overvintringsstedet i april. Nældens takvinge er Danmarks nationalsommerfugl og ses tit med vidt udbredte, flade vinger i solen, hvor den hviler og opsuger solvarme. Det er nødvendigt, da sommerfuglen skal have varme for at kunne flyve.

7. Frøæg
Sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille sort prik i midten. Det tager 85 dage fra ægget er lagt, til en lille frø er færdig udviklet. Allerede efter ca. fire dage kan man se, at den sorte prik har forandret sig.

8. Mariehøns
Mariehøns findes hvor der er grønne planter og specielt, hvor der er planter med bladlus, da de elsker bladlus. De kommer frem med foråret.

Marie Tromborg, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.