Optimistisk Hjort trods uenighed med KL: "Vi nærmer os hinanden"

Trods store uenigheder med KL satser finansministeren på at lande en aftale om næste års kommunale budgetter med KL fredag.
- Status er, at vi mødes lidt senere, forhåbentlig inden klokken 12, for at finde en endelig afklaring, sagde finansministeren her til formiddag.
- Status er, at vi mødes lidt senere, forhåbentlig inden klokken 12, for at finde en endelig afklaring, sagde finansministeren her til formiddag. Foto: SCANPIX arkiv

På trods af de seneste dages store knaster om kommunernes budget for det kommende år, ser det ud til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Kommunernes Landsforening alligevel kan komme frem til enighed fredag.

Finansministeren satser på at mødes med Kommunernes Landsforening (KL) i fredagens middagshede for at nå frem til en endelig afklaring.

- Status er, at vi mødes lidt senere, forhåbentlig inden klokken 12, for at finde en endelig afklaring. Og jeg regner med, at vi kommer frem til en endelig afklaring, siger finansministeren til Ritzau.

En aftale vil få store konsekvenser for de mange offentligt ansatte danskere. I en ny analyse har LO regnet sig frem til, at regeringens krav til kommunerne om at skære én procent af budgetterne om året svarer til en årlig besparelse på 2,4 milliarder kroner.

Hvis den besparelse skal omsættes fuldt ud i personalenedskæringer, kan det til næste år betyde farvel til enten 8.300 sosu’er, 6.700 pædagoger eller 6.500 hk’ere, viser LO's beregninger.

Strandede forhandlinger

Regeringens krav er også kommet bag på kommunerne, og flere timers forhandlinger mellem finansministeriet og KL strandede torsdag nat uden en løsning, og parterne gik hver til sit.

Er I ved at nærme jer hinanden og på hvilke punkter?

- Du må have tålmodighed i et par timer, siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Men I nærmer jer hinanden?

- Ja, siger finansministeren.

De svære forhandlinger skyldes ifølge kommunerne det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen lægger op til at presse ned over kommunerne. Kravet om effektiviseringer og besparelser skal ifølge regeringen være på en procent af de kommunale budgetter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.