Opskrift: Forkæl havens fugle med hjemmelavet fuglemad

Fuglefrø i en skål er fint, men vil du gøre lidt ekstra, så brug en hyggelig stund på at lave hjemmelavet fuglemad i fine forme. Få vores guide her:
Det er nemmere end du tror selv at lave foder til fuglene.  
Det er nemmere end du tror selv at lave foder til fuglene.   FOTO: Scanpix

Anita Lindberg, Isabellas.dk, Aller Media

I de kolde måneder kæmper havens fugle for at finde gode og nærende fødekilder. Selvom supermarkederne tilbyder de vanlige runde foderbolde med fuglemad, kan du forkæle de flyvende venner ekstra meget i år, så de forhåbentligt har lyst til at sprede liv og skønsang i haven igen til næste år.

Se med her, hvor vi giver dig den nemmeste opskrift på hjemmelavet fuglemad, der er let at hænge op på grene eller fuglebrættet i haven.

Hjemmelavet fuglemad

Sådan beskytter du havens nyttedyr mod kulden: Se hvordan på Isabellas.dk

Det skal du bruge:

Vildtfugleblanding

Evt. gammelt brød, rosiner, tranebær, kiks, småkager, nødder og tørrede frugter.

500 g fedtstof, fx dyrefedt, palmin eller kokosolie.

Fine forme, fx stjerneforme, hjertekageforme eller rødlerspotter

Sådan gør du:

1. Køb en pose vildtfugleblanding, og bland evt. selv lidt ekstra ting i, hvis du synes, fx tørret frugt, gammelt brød og nødder. Du skal have ca. 1 kg frøblanding i alt.

Huskeliste til haven før frosten sætter ind: Se, hvad du skal nå, på Isabellas.dk

2.
Varm 500 g fedtstof, fx dyrefedt, palmin eller kokosolie, i en gryde, til det er smeltet. Bland din frøblanding i. Alle korn skal have fedtstof på sig, så det klæber sammen, når det nedkøles.

3. Hæld din blanding i alle slags forme, og lad dem køle af, fx i køleskab eller udenfor. Vi har brugt stjerneforme, hjertekageforme og rødlerspotter.

# 1: Hjerte til ophæng
Kom din fugleblanding med fedtstof i en hjerteudstikform, og lad det køle af, fx i køleskab eller udenfor. Træk forsigtigt en grov snor igennem hjertet med en kål eller tændstik, og hæng det op i haven.

# 2: Madstjerner
Kom fugleblanding med fedtstof i små stjerneudstikforme, og lad det køle af. Læg de stivnede madstjerner på et fint fad sammen med friske æbler og placér fadet i nærheden af dine vinduer. Så kan du nyde synet af de mange fuglearter, der kommer på besøg.

# 3: Hængende majsklokker
Tag en rødlerpotte, og stik et stykke reb igennem hullet i bunden. Det skal være langt nok til, at potten kan hænges op som en klokke, når den er færdig. Sørg for, at der også er 30-40 cm reb under potten, som fuglene kan sidde på. Slå en knude på rebet. Den kommer til at sidde indvendig i potten under det lille hul i bunden, så potten nu kan hænge. Stil potten med rebet i en skål, og hæld fuglemad i op til kanten. Fedtstoffet vil løbe igennem og ned i skålen, men der er nok af det på frøene, så de ved afkøling klistrer sammen. Hæld evt. fedtstoffet fra skålen over potten med fuglemad et par gange. Sæt potten koldt, så stivner fuglemaden hurtigere. Placer din fuglemad på et sted, hvor I har et godt udsyn inde fra varmen. Så kan I rigtig følge med, når jeres mejseklokker får spisende gæster.

Seks gode køb der varmer dig i kulden: Se, hvad du med fordel kan shoppe nu, på Isabellas.dk

# 4: Et nemt fugleneg
Har du ikke så meget tid, kan du nemt og hurtigt samle et fugleneg og sætte det i en gammel mælkejunge eller krukke. Det ser fint og indbydende ud, og småfuglene vil elske det!

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.