Oprørt Lykketoft angriber kontanthjælpsloftet: Hvad er meningen, Løkke?!

Venstre-regeringen er ved at forvandle Danmark fra foregangsland til bagtrop på klimaområdet, mener Lykketoft.
Mogens Lykketoft (S) sidder lige nu på posten som formand for FN's Generalforsamling, men det forhindrer ham ikke i at rette skarp kritik af den hjemlige Venstre-regerings politik. Arkivfoto
Mogens Lykketoft (S) sidder lige nu på posten som formand for FN's Generalforsamling, men det forhindrer ham ikke i at rette skarp kritik af den hjemlige Venstre-regerings politik. Arkivfoto Foto: Scanpix/arkiv

Den danske formand for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft (S), har alt andet end skulderklap tilovers for statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering.

Det skriver han torsdag i en kronik i Berlingske.

Regeringens omstridte kontanthjælpsloft har i Lykketofts øjne "forøget" den sociale ulighed.

"Det er forstemmende, at en regering, der har forpligtet sig til at imødekomme det skrigende behov for at bekæmpe fattigdom lokalt og globalt, fastholder en økonomisk teori om, at større ulighed er en nødvendig og sympatisk vej til at få folk i arbejde. Sandheden er, at der er større vilje og mobilitet hos de lavtlønnede til at søge arbejde i Danmark end i lande, der har et ringere socialt sikkerhedsnet end vi. Og det er desuden ikke socialt bæredygtigt at presse mennesker i arbejde til en løn, de ikke kan leve af," skriver han.

Klima-bagtrop

Også på det grønne område halter det. For mens store dele af verden er slået ind på en kurs, der handler om at fremme kampen for bæredygtighed og bedre klima, går den danske regering den modsatte vej ifølge Lykketoft.

Han revser Venstre-regeringen og udtrykker sin forundring over, at der "ikke er mere debat i Danmark" om, at regeringen "er ved at ændre os fra foregangsland til bagtrop i indsatsen for klima og bæredygtighed".

"Derfra, hvor jeg sidder, og med de vedtagelser, der er lavet om bæredygtighed og klima, er det overordnede budskab, at der er brug for at gøre meget mere og ikke meget mindre, hvis vi overhovedet skal have en chance for at bidrage vores rimelige andel til, at den her verden ikke går fuldstændig bananas i klimaforandringer."

"Men den danske regering har siden sin tiltrædelse bevæget sig nedad i ambitionsniveau på de her punkter. Meget målrettet, vil jeg endda sige," lyder det fra Mogens Lykketoft i Berlingske.

 

V: Det er en skam, Lykketoft

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) giver dog ikke meget for Lykketofts bredside mod den danske kurs.

- Det er en skam, at når en dansker endelig får en post, hvorfra man kan fremme danske værdier og kompetencer, så bruger man den i stedet til at kaste sig ind i en hjemlig polemik om noget, der i international sammenhæng er små detaljer, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.