Opråb til politikerne: Udsatte bliver hjemløse på grund af fattigdom

Niveauet for sociale ydelser er ved at være så lavt, at det for nogle er for lidt til både at betale for de daglige udgifter og huslejen. Det mener formand for Projekt Udenfor Preben Brandt.
"Selv om det er gået lidt op og lidt ned, har resultatet været stadigt lavere ydelser til dem, der står uden for arbejdsmarkedet," skriver Preben Brandt.
"Selv om det er gået lidt op og lidt ned, har resultatet været stadigt lavere ydelser til dem, der står uden for arbejdsmarkedet," skriver Preben Brandt. Foto: Scanpix arkiv

"De seneste år har antallet af hjemløse været stigende, og jeg er alvorligt bange for, at hjemløshed, der skyldes fattigdom, igen skal til at være del af virkeligheden i Danmark."

Sådan skriver, Preben Brandt, der er speciallæge i psykiatri og formand for Projekt Udenfor, i et debatindlæg i Information.

Formanden mener, at niveauet for sociale ydelser er ved at være så lavt at det for nogle er for lidt til både at betale for de daglige udgifter og huslejen. Han og henviser til regeringens "moderne kontanthjælpsloft," som det seneste eksempel.

"Gennem de seneste 10 til 15 år er den økonomiske ulighed vokset i Danmark, og i samme periode er der overordnet set blevet skåret ned på overførselsindkomsterne. Selv om det er gået lidt op og lidt ned, har resultatet været stadigt lavere ydelser til dem, der står uden for arbejdsmarkedet," skriver han.

Preben Brandt sammenligner udviklingen med forholdene i England og konstaterer med henvisning til tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), at antallet af hjemløse er steget fra 4.998 i 2009 til 6.138 i 2015.

I følge Preben Brandt, som har arbejdet med i hjemløse i 35 år både i herberger og på gaden, betaler de socialt svageste prisen for, at man kan få de stærkere personer, der står uden for arbejdsmarkedet presset i arbejde.

"Det er muligt, at sådan en strategi kan forsvares etisk, hvis man kigger på den samlede nytteværdi for samfundet. Men set fra et mere menneskeligt perspektiv; fra et perspektiv som mit, der ser, hvad hjemløshed gør ved det enkelte menneske, kan det aldrig blive acceptabelt," skriver han.

Der kan være mange grunde til hjemløshed, fastslår Preben Brandt, der har "stået ansigt til ansigt med mange ulykkelige skæbner," men det er kynisk at lukke øjnene for, at årsagerne også skal findes i svigt fra samfundets side, skriver han.

Han tvivler på, et forslag om højere sociale ydelser vil få succes i det nuværende politiske landskab. Til gengæld slutter han af med en opfordring til de ansvarlige politikerne om at opføre flere billige boliger.

Læs hele debatindlægget i Information her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.