Opråb fra smede: Vores chefer er for dårlige

Næsten hver anden virksomhed i industrien er for dårlig ledet, mener tillidsfolk. Det går ud over både ansatte og bundlinje, viser undersøgelse.
Metalarbejdere bliver udsat for dårlig ledelse i næsten hver anden virksomhed, viser undersøgelse blandt tillidsfolk.  
Metalarbejdere bliver udsat for dårlig ledelse i næsten hver anden virksomhed, viser undersøgelse blandt tillidsfolk.   Arkivfoto: Annelene Petersen/Scanpix.

Ledelsen i min virksomhed er for ringe. Det er budskabet fra næsten hver anden af tillidsfolkene for smede, industriteknikere og andre metalarbejdere i en undersøgelse. Den viser, at skidt ledelse ikke bare gør hverdagen sur for de ansatte, men også viser sig i form af færre ordrer og større risiko for nedskæringer.

I undersøgelsen udført af Dansk Metal siger 44 procent af tillidsfolkene, at der er dårlig ledelse i deres virksomhed. Det passer meget godt med, hvad arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Metal Jan Toft Rasmussen hører fra medlemmerne i industrien.

- Dårlig ledelse dækker over meget. Lige fra eksempelvis virksomheder hvor man praktiserer kæft, trit og retning og beder ansatte om at hænge både frakken og hjernen på knagen, når de kommer. Til virksomheder hvor man har svært ved at håndtere kriser, siger Jan Toft Rasmussen.

Voldsom stor andel

De 44 procent kommer bag på Anders Drejer, som er ekspert i ledelse og professor ved Aalborg Universitet.

- 44 procent er en voldsom stor andel, og jeg er temmelig overrasket på den dårlige måde, siger Anders Drejer og uddyber:

- Man kunne selvfølgelig forvente, at tillidsfolkene ville slå reptilhjernen til og med deres funktion se problemer i alt, hvad ledelsen foretager sig. Men når så mange taler om dårlig ledelse, må der være problemer.

Medarbejdere lytter vi ikke til

I undersøgelsen er der spurgt ind til, hvorfor ledelsen er dårlig. Blandt de tillidsfolk – som oplever, at ledelsen er ringe - peger hele 80 procent på, at ”ledelsen mangler føling med, hvad der foregår på gulvet.” Og 70 procent siger, at ”ledelsen ikke lytter til medarbejderne.”

At der er mange frustrerede medarbejdere bekræftes af Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.

- Jeg hører gang på gang fra metalarbejdere, at de vældig godt kunne tænke sig at se de øverste chefer i produktionshallen eller på værkstedet. Så de lige kunne fortælle cheferne om, hvad der går godt og skidt. Desværre tror jeg, at mange topchefer ikke er klar over, hvor meget guld der er at spinde ved mere kontakt til folkene på gulvet, siger Jan Toft Rasmussen.

Det går ud over bundlinjen

Udover at dårlig ledelse kan forpeste hverdagen for medarbejderne, går det også ud over resultaterne i virksomhederne. Det fremgår af svarene i Dansk Metals undersøgelse.

For eksempel fortæller 17 procent af tillidsfolkene i virksomheder med acceptabel ledelse, at antallet af ansatte desværre falder. I virksomheder med dårlig ledelse er den tilsvarende andel næsten det dobbelte. Her beretter 30 procent af tillidsfolkene om, at der bliver færre og færre ansatte.

Professor Anders Drejer ser en klar sammenhæng mellem ringe ledelse og virksomhedernes resultater.

- Ledelse er uhyre vigtig for at skabe fremgang og overskud i en virksomhed. Det er jo derfor, at fodboldklubber skiller sig af med træneren, når holdet vinder for få kampe. I mange tilfælde er det oplagt at kigge på ledelsen, når man vil have bedre resultater, siger Anders Drejer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.