Opråb fra personale på psykiatrisygehus: Nye senge giver arbejdsskader!

Personalet får blå mærker af nye senge indkøbt til Psykiatrisygehuset i Slagelse.
Personalet på Psykiatrisygehuset i Slagelse er langt fra begejstrede over hospitalets nye senge.
Personalet på Psykiatrisygehuset i Slagelse er langt fra begejstrede over hospitalets nye senge. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

Region Sjællands prisbelønnede Psykiatrisygehus i Slagelse har fået senge, som personalet skælder ud over.

De 194 senge, som er fremstillet og indkøbt specielt til det ny Psykiatrisygehus i Slagelse samt Sikringsafdelingen, er alt andet end populære blandt personalet.

Det skriver Sjællandske.

- Jeg har så mange blå og gule mærker på skinnebenene fra at bakse med de senge, og man slår knoer og fingre, når man skal fiksere en patient, fortæller en social- og sundhedsassistent, der ønsker at være anonym.

Det er særligt i situationer med udadreagerende patienter, der skal lægges i "bælte", at de ny senge volder store problemer. Flere sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter fortæller til avisen, at det er vanskeligt at få fastspændt patienterne. Flere ansatte oplyser, at man risikerer skæve vrid i ryggen, fordi sengene også er vanskelige at flytte.

Hjulene sidder på sengerammen, som skal sænkes ned på gulvet, før sengen kan køre. For at skubbe sengen skal man enten ned i knæ, gå foroverbøjet med strakte arme - eller bruge skinnebenene, når det skal gå stærkt.

- Vi var jo blevet lovet, at vi skulle have nogle special-psykiatriske senge, og der skulle både være musik i og lys i. Da vi kom derned, så stod der bare sådan nogle firkantede kasser. Vi spurgte, hvad skal vi gøre, hvis vi skal bæltefiksere? De gamle senge, der var der en stålramme uden om, som man kunne spænde bæltet fast i. De nye senge kan man ikke få ordentlig fat om, fortæller John Kock.

Han er social- og sundhedsassistent, har 20 års psykiatrisk erfaring og er tidligere arbejdsmiljørepræsentant i Psykiatrien Vest.

- Jeg var en af de psyko-fysiske instruktører, og vi var nødt til at udvikle et "ben-hold" på grund af de nye senge. I stedet for at en kunne holde patientens ben, måtte der to til. I Dianalund havde vi senge med batteri, de her senge har en ledning, du skal åbne til og sætte i stik, før du kan bevæge sengen. Der var kolleger, som bad om, vi ikke bare kunne hente nogen af de gamle senge, men det fik de nej til, siger John Kock, der forlod Psykiatrisygehuset efter fem måneder.

De ny psykiatrisenge kan ikke bruges til at transportere patienter.

Hvis en psykiatrisk patient er alvorligt fysisk syg, får en skade eller et hjertestop, må Falck helt ind på afsnittet med en båre og derfra køre patienten med ambulance 772 meter rundt om hjørnet til Slagelse Sygehus.

Som nævnt i avisen i går er tunnelen under Fælledvej for ganske nylig blevet åbnet for patienttransport - og udelukkende i dagtimerne. Men ud over at psykiatrisengene er svære at køre med, er de ifølge flere kilder også for brede til at passere tunnelen.

To af hinanden uafhængige kilder oplyser, at der derfor er skaffet et antal gamle hospitalssenge, som står i kælderen under Psykiatrisygehuset. Hvis en psykiatrisk patient bliver fysisk syg i dagvagten, kan personalet hente en hospitalsseng, der kan passere tunnelen, og transportere patienten til sygehuset i den.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.