Opråb fra erhvervsskole: "Autoværksteder vil ikke ansætte elever"

Virksomheder i autobranchen er alt for dårlige til at ansætte lærlinge, mener uddannelseskonsulent fra Sønderjyllands erhvervsinstitution, EUC Syd.
Der er mangel på udlærte mekanikere. Alligevel er autoværksteder dårlige til at ansætte lærlinge, klager uddannelseskonsulent. 
Der er mangel på udlærte mekanikere. Alligevel er autoværksteder dårlige til at ansætte lærlinge, klager uddannelseskonsulent.  Foto:Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv

Der er massiv mangel på udlærte mekanikere. Alligevel er autoværksteder alt for dårlige til at ansætte lærlinge. 

Det oplever uddannelseskonsulent Finn B. Jacobsen fra EUC Syd, der til dagligt kæmper for at få erhvervsskoleelever fra Sønderjylland i praktik. Og det er især i mekanikerfaget, der mangler elevpladser. 

- Det er virkelig op ad bakke. Vi bruger rigtigt meget tid på at overtale værkstederne til at tage elever ind. Men det er rigtig svært, siger han til Avisen.dk. 

Værksteder vil kun have de udlærte

På landsplan mangler godt 11.000 erhvervsskoleelever en læreplads. 

Og selvom de unge ofte bliver beskyldt for ikke at være mobile nok, så mener Finn B. Jacobsen, at problemet ligger i virksomhederne. For autoværkstederne er ikke interesserede i elever. De vil have udlærte medarbejdere med erfaring. 

Finn B. Jacobsen oplever ofte, at når han er ude i virksomhederne for at få dem til at ansætte en lærling, så spørger de ham, om han ikke kender en svend, de kan ansætte i stedet. 

- Og så hopper kæden altså af for mig, siger Finn B. Jacobsen.

- For når arbejdsgiverne kræver udlærte mekanikere, men samtidigt ikke vil tage lærlinge ind, så løber de fra deres ansvar. 

Forstår godt de unge, der dropper faget

Når de ikke lykkes de unge sønderjyder at finde elevpladser, bliver de henvist til skolepraktik.

I øjeblikket er der 43 mekaniker-elever i skolepraktik, fortæller Finn B. Jacobsen.

Kun omkring otte elever er kommet i praktik i en virksomhed. Og 5-6 elever er ude i dele-aftaler, hvor de i en kortere periode er på et værksted. 

- Men her risikerer de unge, at blive brugt som billig arbejdskraft, siger Finn B. Jacobsen. 

Han forstår godt, at mange elever vælger at droppe faget. 

De er ikke dovne

For selvom de unge elever uden læreplads er forpligtiget til at tage imod en plads i den anden ende af landet, hvis de bliver tilbudt det, så er det ikke bare sådan ligetil, forklarer Finn B. Jacobsen. 

- Mange af dem er jo helt unge og de har ikke modet til at flytte fra venner og familie. Og det vil vi ikke tvinge dem til. Det er hverken godt for dem eller arbejdsgiverne, siger han. 

Han genkender ikke billedet af, at erhvervsskoleelever er dovne og forkælede.

- Langt de fleste knokler til en meget lille indtægt. Og mange er villige til at rejse rigtig langt for uddannelsen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.