Ophidset Jacob Holdt: Arbejdsløse dæmoniseres

Ledige er i dag udsat for en helt umenneskelig hetz, mener den kendte danske fotograf og forfatter Jacob Holdt.
Typer som Dovne Robert burde takkes og belønnes, mener Jacob Holdt.  
Typer som Dovne Robert burde takkes og belønnes, mener Jacob Holdt.   Foto: Scanpix

Arbejdsløse bliver i dag jagtet vildt i et rigidt system.

Kritikken kommer fra den danske fotograf og forfatter Jacob Holdt, der blev verdensberømt med sine fotos fra USA i 1970'erne.

- Der er en utrolig dæmonisering af arbejdsløse, som vi ikke har set tidligere. De betragtes som snyltere og bedragere, bare fordi de kræver deres ret i velfærdsstaten, siger han til Avisen.dk.

Tendensen ophidser ham enormt, fortæller han. Og han har da også været vidne til, at hans voksne søn "blev jaget rundt i manegen", imens han forgæves søgte stribevis af job.

- Han blev totalt stresset af at være arbejdsløs. Så nu rejser han rundt i verden i stedet for, fortæller Jacob Holdt, der selv modtager livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond.

Arbejdsløse er en samfundsgevinst

Den er helt gal, når man begynder at kalde arbejdsløse for Dovne Robert, lyder det fra Jacob Holdt.

- Det er en grundlæggende sygdom, når man i samfundet begynder at tænke så dårligt om de udstødte, siger han.

Arbejdsløsheden afspejler manglende jobs, og derfor kan arbejdsløse faktisk være en gevinst for samfundet, mener han.

- Sådan en som Dovne Robert burde jo belønnes for frivilligt at trække sig tilbage og derved give de få pladser på arbejdsmarkedet til andre, siger han.

Førhen kom ledige på højskole 

Stod det til Jacob Holdt skulle man have holdt fast i dele af den politik, man førte i 1980'erne, hvor der var stor arbejdsløshed.

- Der lavede vi jo alle mulige ting for eksempel efterlønnen, så folk blev betalt for frivilligt at trække sig tilbage for at give plads til, at andre kunne få et arbejde. Alle ved jo, det er stigmatiserende ikke at have et arbejde, siger han og kommer i tanke om endnu et eksempel:

- I 80'erne fyldte man højskolerne op med arbejdsløse og gav dem alle mulige tilskud. Når de nu ikke kunne få arbejde, gav man dem da en uddannelse. Det vil man jo ikke engang gøre i dag.

"Egoismen har sejret"

Jacob Holdt er ikke i tvivl om, at en stor del af grunden til den hårde tone mod arbejdsløse skyldes flere af partierne på Christiansborg.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at nogle partier vil køre frem på den måde. Det er et brud på hele vores tillid, som vi har skabt i velfærdssamfundet, hvor der bliver taget hånd om en, hvis man ryger ud, siger han.

Særligt ét parti får hårde ord med på vejen fra den kontroversielle fotograf.

- Liberal Alliance er gennemsyret af egoistisk tænkning, og den egoisme har fået fat i befolkningen. Fra min egen generation har jeg svært ved at relatere til den egoisme, hvor vi pisker de svage mest, siger han.

Når danskerne skal rangere, hvilke jobs der er mest prestigefyldte, ligger dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i den absolutte bund.

Det viste en omfattende undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Avisen.dk. Men den viste også, at danskernes respekt for de ledige vokset de sidste 10 år. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.