Opfordring fra S’er: Opret et familieministerium

Politikerne synes enige om, at der skal mere fokus på samspillet mellem familie- og arbejdsliv, men ikke alle er med på ideen om at oprette et familieministerium, sådan som nu Yildiz Akdogan nu også foreslår.
Politikerne synes enige om, at der skal mere fokus på samspillet mellem familie- og arbejdsliv
Politikerne synes enige om, at der skal mere fokus på samspillet mellem familie- og arbejdsliv Colourbox

Næsten hver tredje danske forælder oplever to eller flere gange om ugen, at deres arbejde er uforeneligt med planerne på hjemmefronten. Og det er ikke godt nok.

Sådan lyder det fra Yildiz Akdogan (S), der mener, at samspillet mellem arbejde og familie skal på den politiske dagsorden.

Ligesom Helle Rosdahl Lund, der er formand for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, foreslår hun derfor, at der oprettes et decideret familieministerium.

- En familieminister ville have mulighed for at sætte familiepolitik på dagsordenen. Man ville også have mulighed for at skabe overblik og sammentænke familiepolitiske indsatser, som i dag er spredt ud over flere ministerier, siger hun.

- Det ville også presse de politiske partier til at fremlægge familiepolitiske visioner i stedet for at lurepasse, som mange politikere desværre gør i dag, tilføjer Yildiz Akdogan.

Politisk handling

Ifølge Helle Rosdahl Lund betyder problemerne med at få familie- og arbejdsliv til at gå op blandt andet, at mange på arbejdsmarkedet går ned med stress, mens børn og unge mistrives.

Netop derfor er Trine Mach, der er børne- og familieordfører for SF, helt enig i, at der er brug for politisk handling, så presset på børnefamilierne lettes. Men hun er ikke sikker på, at en familieminister er den rette løsning her og nu.

- Regeringen er nødt til at tage problemet alvorligt og sætte familiepolitikken på dagsordenen. Fra politisk hold kan vi ikke nøjes med at sige, at familierne selv må prioritere karrieren mindre i en periode, eller at det er noget, arbejdsmarkedets parter skal klare, når de forhandler. Hvis familierne i stigende grad føler sig presset, går det også ud over børnene. Det her er et samfundsmæssigt problem, og det kræver også politiske løsninger, siger Trine Mach og tilføjer:

- En familieminister kunne måske hjælpe, men jeg har ikke stor tiltro til, at det vil gøre en stor forskel at skabe et nyt ministerium.

Ikke opbakning

Hun mener i stedet, at det er nødvendigt hurtigst muligt at genåbne diskussionen om, hvordan arbejdsmarkedet skal skrues samme.

- SF har tidligere foreslået en tidsbank, hvor man har mulighed for at skrue ned for arbejdet, mens man har små børn, og op, når de bliver større. Man kan også kigge på antallet af omsorgsdage eller på den måde, man har valgt at gøre det på i Sverige. Jeg ligger ikke inde med svaret, men tager gerne politisk ansvar for at finde det, siger hun.

Ideen om en decideret familieminister møder da heller ikke generel opbakning på Christiansborg. Her har både den radikale socialminister Manu Sareen og Venstres familieordfører Tina Nedergaard vist sig skeptiske.

- Familiepolitik er jo et stort område, som breder sig ud på andre ministerier, såsom velfærd, uddannelse og integration. Jeg synes ikke, området har bredde nok til en selvstændig ministerpost. Vi har jo heller ikke en folkeskoleminister, men en undervisningsminister, har Tina Nedergaard tidligere udtalt til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.