Opdagelse i Sydamerika: Mystisk ’lampe-dyr’

Forskere har opdaget en lille larve, som kan lyse som en grøn lampe, når den befinder sig i mørke. Larven er fundet i Peru og er formentlig en helt ny art.
Billedet her forestiller ikke det lysende insekt, men derimod en ildflue. Billeder af det nyopdagede lampe-insekt kan ses på Videnskab.dk.
Billedet her forestiller ikke det lysende insekt, men derimod en ildflue. Billeder af det nyopdagede lampe-insekt kan ses på Videnskab.dk. Colourbox

Af Videnskab.dk

Det var noget af en overraskelse, naturfotograf Jeff Cremer fik, da han for få år tilbage gik en tur i naturen omkring Tambopata Research Center i Amazonen i Peru.

Her opdagede han nogle små lysende ”lamper” i en massiv jordbunke.

Men da han kiggede nærmere, gik det op for ham, at lysene kom fra små levende orme, der var cirka 1,3 centimeter store.

Se et billedgalleri med de spøjse lampelarver hos Videnskab.dk.

Jeff Cremer kontaktede en gruppe entomologer - forskere, som beskæftiger sig med insekter - og de konstaterede hurtigt, at de aldrig havde set denne larvetype før. De mente dog, at de lysende larver måtte være et forstadie til en type bille, kaldet en smælde (se faktaboks).

Selvom forskerne ikke ved, hvilken specifik art der er tale om, mistænker de larverne fra Peru for at være i familie med den brasilianske ildflue.

Ildfluerne laver høje termitboer, som også lyser op i mørket, når insekterne samles.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: ’Skjult’ verden opdaget i Australien

Forskerne mener, at ormene lyser grønt for at lokke små insekter som myrer til sig.

De venter med gabet vidt åbent, og så snart myren eller insektet nærmer sig, lukker de hurtigt munden i. På denne måde adskiller de usædvanlige larver sig fra de fleste gængse larver og biller, da de oftest fortærer planter.

Når larverne lyser op, bliver deres fordøjelsessystem synligt.

Forskere mener, at de fleste insekter, der kan lyse af sig selv, producerer et bestemt pigment i deres kirtler, der hedder luciferin. Når pigmentet reagerer med oxygen, bliver der skabt lys. Man kender kun til 200 insektarter, som kan lyse af sig selv.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen

Lille hund har forbløffende stor klitoris

Tvekønnet hund: Hvad sker der?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.