Op mod 53.300 mere om året: Mere barsel til far giver mor mere i lønposen

Set med kvindernes briller er der en masse karrierefornuft i at dele barslen mere, viser analyse.
Foto: Scanpix/Iris

Kvinder kan tjene mellem 7.300 og 53.300 kroner mere om året, hvis deres mænd tager en større bid af barslen.

Det viser en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, skriver Politiken mandag.
Danske mænd holder i snit barselsorlov i en god måned, mens kvinderne bliver hjemme i både 10, 11 og 12 måneder. Forlænger manden sin barselsorlov med blot én uge, stiger kvindens årsløn i snit mellem 7.300 og 53.300 kroner - alt efter job og uddannelse. Selv om manden på den måde forlænger sin barsel, og familien mister indtægt, kan det ikke opveje den betydelige ekstra indtægt, det giver kvinden i hendes videre karriere.

Det er konklusionen i analysen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der har undersøgt effekten af de seneste fem reformer og overenskomstaftaler om den danske barselsorlov.

"Set med kvindernes briller er der en masse karrierefornuft i at dele barslen mere. For det har stor negativ betydning for lønnen, karrieren og ledigheden, hvis man som kvinde tager så meget barsel som muligt. Og det ser ud, som om dette tilbageslag følger kvinderne gennem karriereforløbet", siger undersøgelsens forfatter, Signe Hald Andersen, til Politiken.

Analysens resultater flugter bundlinjen i flere tidligere undersøgelser, der også har slået fast, at lange barselsperioder har store konsekvenser for kvinders karriereforløb, oplyser Annette Borchorst, ligestillingsekspert og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, at det går langsomt med ligestillingen af barslen. Men mere øremærket barsel til fædrene kommer ikke på tale, da man ikke vil tvinge særlige modeller ned over familierne, siger hun til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.