Online kaffemøder bekæmper ensomhed hos KOL-patienter

Vallensbæk Kommune arrangerer digitale kaffesaloner for at give livsglæde til folk med syge lunger.
Internettet giver syge mulighed for social kontakt.
Internettet giver syge mulighed for social kontakt. Foto: Scanpix

I Vallensbæk sidder Majbritt Snediker med en flaske vand og sin iPad foran sig. Men iPad'en bliver ikke brugt til at spille på. Majbritt Snediker skal være med til ugens første "Digital Kaffesalon" for KOL-patienter. To gange om ugen sidder hun klar foran iPad'en for at tale med kommunens andre KOL-patienter.

Patienter som Majbritt har svært ved at komme uden for deres eget hjem, fordi deres lungekapacitet er dårlig. Derfor lavede Vallensbæk Kommune et online kaffemøde. Det skriver DR P4 København.

- Det er vigtigt at have noget socialt, især når man er syg, og det her er med til at give noget livskvalitet til patienterne, siger Helena Flodin Skovgaard, der er projektkonsulent i Vallensbæk Kommune, til DR P4 København.

Sparer på sundhedsudgifter

Lungeforeningen er begejstret for den digitale kaffesalon og så gerne, at flere kommuner lavede lignende tiltag. Og det er Rikke Lund, der er lektor i social medicin på Københavns Universitet, enig i.

- Patienterne får det bedre, og kommunen kan spare nogle sundhedsudgifter. Så det vil helt sikkert være en god idé for andre kommuner, siger Rikke Lund til DR P4 København.

Hjemme ved Majbritt Snediker fortsætter snakken over iPad'en. Hun er ikke i tvivl om, at hendes eftermiddage ville være blevet brugt alene i hendes lejlighed, hvis ikke Vallensbæk Kommune havde oprettet "Digital Kaffesalon".

- Jeg synes, det er herligt. Man kan udveksle erfaringer og støtte hinanden. Og det er rigtig dejligt. Det kan jo være svært at forstå for andre, at vi ikke kan komme ud, siger Majbritt Snediker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.