Ombudsmand pauser granskning af offentlighedslov

Politikerne forhandler omstridt offentlighedslov, og derfor sætter Ombudsmanden sin undersøgelse i bero.
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, sætter sin undersøgelse af offentlighedsloven i bero af hensyn til politiske drøftelser om samme emne.
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, sætter sin undersøgelse af offentlighedsloven i bero af hensyn til politiske drøftelser om samme emne. Foto: Carsten Bundgaard/Carsten Bundgaard

Den er blevet kendt som "mørklægningsloven" og har fået skarp kritik for at gøre det alt for vanskeligt for medier og dermed offentligheden i al almindelighed at få at vide, hvad der foregår i centraladministrationen.

Den ikke længere helt så nye offentlighedslov, der blandt andet indeholder den omstridte bestemmelse om, at dokumenter, der er beregnet til ministerbetjening, har gennem et stykke tid været under lup hos Ombudsmanden.

Men han sætter nu sin generelle undersøgelse af ministeriernes brug af meroffentlighedsprincippet i ministerbetjeningssager i bero.

- Det sker for ikke at risikere at "kortslutte" de aktuelle politiske drøftelser om tema og tidspunkt for evaluering af den nye offentlighedslov, forklarer Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

Ombudsmanden understreger, at behandlingen af klagesager fortsætter uændret.

Ombudsmandens beslutning har heller ikke betydning for generelle undersøgelser af spørgsmål om offentlighedsloven, som ikke er knyttet til de aktuelle politiske drøftelser.

For eksempel viderefører Ombudsmanden en allerede iværksat undersøgelse af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i aktindsigtssager.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.