OL i Tokyo kan blive seks gange dyrere end forventet

Japans skatteydere kan komme til at finansiere en stor del af OL i Tokyo. Økonomien er kørt af sporet.
De japanske arrangører af OL kan ende med en enorm efterregning, som skal tørres af på skatteborgerne.
De japanske arrangører af OL kan ende med en enorm efterregning, som skal tørres af på skatteborgerne. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

I 2020 skal de Olympiske Lege afholdes i Japans hovedstad, Tokyo, og forberedelserne har været i gang længe.

Arrangørerne er allerede stødt ind i flere bump på vejen samt et par skandaler, og nu kan japanske medier berette om, at økonomien i OL-projektet er kørt helt af sporet.

Mediet Kyodo News skriver ifølge AFP, at Japans arrangørkomité og regeringen i november reviderede budgettet, som angiveligt var milevidt fra de realistiske udgifter.

I stedet for det oprindelige estimat på 17,2 milliarder kroner i omkostninger regner man nu med, at projektet løber op i hele 102 milliarder kroner - altså næsten seks gange så meget som først estimeret.

Dermed er det budgetterede overskud på begivenheden på omkring 25,6 milliarder kroner også helt væk, da det blev beregnet ud fra det oprindelige budget.

Det giver en anselig efterregning, som ifølge det japanske medie i sidste ende skal betales af landets skatteborgere.

Angiveligt er det øgede omkostninger til ekstra personale og materialer, som er de største syndere i omkostningsstigningen, men flere kuldsejlede planer spiller ind.

Eksempelvis blev designet til det olympiske stadion for nylig kasseret, og den skandale fik Japans sportsminister til at trække sig fra posten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.