O.k. for modstandsfolk at give penge til FARC

T-shirt-sagen · En antifascistisk modstandsforening har sendt penge til oprørsbevægelsen FARC, men er i modsætning til tøjfirmaet Fighters + Lovers ikke blevet terrortiltalt

Den antifascistiske Horserød-Stutthof Forening, der blandt andet har tidligere modstandsfolk og kz-fanger som medlemmer, sendte 1.000 kroner til den colombianske oprørsbevægelse FARC tilbage i 2006.

Årsagen til donationen var ifølge foreningens formand, Anton Nielsen, at afprøve den dengang nyligt vedtagne danske terrorlovgivning. Derfor sendte foreningen et brev til Københavns Politi og Justitsministeriet, hvori de forklarede, at de havde støttet FARC. Foreningen blev aldrig kontaktet af politiet.

Det gjorde derimod syv personer tilknyttet tøjfirmaet Fighters + Lovers. Firmaet har nemlig solgt T-shirts, hvor en del af overskuddet gik til den colombianske bevægelse FARC og den palæstinensiske organisation PLFP.

Mulig prøvesag

De syv sidder i disse dage tiltalt efter straffelovens terrorparagraf i Københavns Byret. Blandt de tiltalte er en pølsemand, der reklamerede for de famøse trøjer, og en ingeniør, der lagde serverplads til tøjfirmaets hjemmeside.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra chefanklager i Københavns Politi Carsten Egebjerg Christensen, men juraprofessor Lars Bo Langsted vurderer, at anklagemyndigheden kører retssagen mod Fighters + Lovers som en prøvesag.

»Hvis de tiltalte fra Fighters + Lovers bliver dømt, så bliver anklagemyndigheden nærmest nødt til at tiltale bestyrelsen i Horserød- Stutthof Forening,« mener Lars Bo Langsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.