OK 2015

OK-aftalen 2015 - her er de vigtigste punkter

De lavest lønnede statsansatte får mere i pension som plaster på såret for mindsteløn. Læs punkter i ny aftale:
Man kunne godt se på Bjarne Corydon, at forhandlingerne havde varet længe, før han omsider kunne meddele pressen, at en ny overenskomst var på plads.
Man kunne godt se på Bjarne Corydon, at forhandlingerne havde varet længe, før han omsider kunne meddele pressen, at en ny overenskomst var på plads. Scanpix

En ny overenskomst for omkring 184.000 statsansatte kom fredag aften på plads efter lange forhandlinger i Finansministeriet.

Finansminister Bjarne Corydon (S) blev enig med Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og Akademikerne om nye overenskomster på statens område.

Her kan du læse hovedpunkterne i aftalen:

* Parterne er enige om en treårig overenskomst gældende fra 1. april 2015 til 31. marts 2018.

* De statsansatte ønskede en mindsteløn på 19.500 kroner, men fik i stedet et løft af pensionsbidraget for nogle af de lavest lønnede i staten.

* En uges ekstra lønnet barselsorlov til fædre.

* Aftalen indeholder en ramme med generelle lønstigninger på 0,50 procent i 2015, 0,80 procent i 2016 og 3,20 procent i 2017.

* Med en lokal løndannelse på skønsmæssigt 2,1 procent er den samlede lønudvikling i perioden på 6,6 procent.

* Der er enighed om en garanti for, at den statslige lønudvikling ikke kan overstige den private lønudvikling i perioden. Reguleringsordningen videreføres også i perioden.

* Fælles målsætning om at parterne i 2018 vil udligne forskellen i lønudviklingen mellem den statslige og private sektor, der er opbygget siden 2008.

* Styrket indsats fra parterne for at understøtte samarbejde og psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

* Projekter skal understøtte den igangværende implementering af de nye arbejdstidsregler på de gymnasiale og videregående uddannelser.

Kilder: Finansministeriet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.