Offentligt ansatte presser sig selv: Rekord-mange psykiske arbejdsskader

Kommunernes Landsforening erkender, at flere medarbejdere i dag føler et psykisk pres.
Sidste år anmeldte 5539 danskere en psykisk arbejdsskade. Det er endnu en rekord. Siden 2010, hvor der blev anmeldt 3107 psykiske arbejdsskader, er skaderne blot steget år efter år efter år.
Sidste år anmeldte 5539 danskere en psykisk arbejdsskade. Det er endnu en rekord. Siden 2010, hvor der blev anmeldt 3107 psykiske arbejdsskader, er skaderne blot steget år efter år efter år. Foto: Colourbox/Free
Flere danskere slår sig psykisk på jobbet og får blå mærker på sjælen som stress, PTSD og depression.
 
Sidste år anmeldte 5.539 danskere en psykisk arbejdsskade. Det er endnu en rekord. Siden 2010, hvor der blev anmeldt 3.107 psykiske arbejdsskader, er skaderne blot steget år efter år efter år. 
 
Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings årsrapport ifølge Ugebrevet A4.
 
Det er især medarbejdere i den offentlige sektor, som anmelder, at de har fået psykiske skrammer af at gå på job. Problemerne drejer sig især om stress, mener FOA.
 
- Det er tydeligt, at medarbejdere føler sig pressede over, at de ikke kan levere en ordentlig omsorg. Det medfører det, man engang kaldte udbrændthed, når man ikke kan levere et ordentligt stykke arbejde, siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal til Ugrebevet A4.
 
Tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at der er forsvundet omkring 30.000 fuldtidsstillinger i kommunerne siden 2010. Det påvirker arbejdstempoet hos de offentligt ansatte, der er tilbage.
 
- Hvis man er fortravlet og stresset, og der ikke er udsigt til, at det bliver bedre, så er der flere der sygemelder sig. Det betyder flere vikarer, der ikke kender arbejdspladsen – og flere sygemeldinger igen. Det er en ond cirkel. Pligtopfyldende kvinder presser sig selv mere, end de burde gøre, siger hun.
 
KL (Kommunernes Landsforening) erkender, at flere medarbejdere i dag føler et psykisk pres.
 
- Stigningen er sket i kølvandet på krisen. Der er en sammenhæng mellem presset for effektiviseringer og reformer og anmeldelserne af psykiske arbejdsskader. Hvis arbejdet er usikkert i en længere periode, påvirker det psykisk, siger Michael Ziegler (K), formand for KL's Løn og Personaleudvalg og borgmester i Høje- Taastrup.
 
Han mener, der er større psykiske krav, når man arbejder med mennesker end på en fabrik.
 
- Medarbejderne hos os er præget af værdier. De ønsker at gøre en forskel for mennesker gennem deres arbejde. Bagsiden ved stærkt engagerede medarbejdere er, at de aldrig synes, de gør det godt nok, siger borgmesteren og ville ønske, at man kunne sætte tempoet lidt ned.
 
- Det kunne være godt med mere ro på. Men det kan jeg ikke love. Den nye virkelighed er, at kommunerne hele tiden er under pres økonomisk, siger Michael Ziegler til Ugebrevet A4.
 
Også ansatte i jobcentre og socialrådgivere får psykiske knubs. Kigger man på sundhedsvæsenet og socialområdet er der i gennemsnit anmeldt over 1.000 psykiske arbejdsskader hvert år i perioden 2009-2015.
/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.