Offentligt ansatte går på gaden i protest: Drop sparekniven, Claus Hjort!

Udsigten til milliardbesparelser i kommunerne får utilfredse offentligt ansatte og borgere på gaden i demonstrationer landet over.
I marts demonstrerede ansatte, borgere og fagforeninger også mod regeringens planer om milliardbesparelse.
I marts demonstrerede ansatte, borgere og fagforeninger også mod regeringens planer om milliardbesparelse. Foto: Scanpix Arkiv

Drop milliardbesparelserne og giv os tryghed og mere velfærd.

Sådan lyder budskabet, når pædagoger, sosu-assistenter og andre offentligt ansatte i morgen, torsdag, går på gaden sammen med initiativet VelfærdsallianceDK i demonstrationer i 74 byer landet over.

Det gør de for at markere utilfredshed med regeringens planer om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der vil betyde store besparelser i de kommunale budgetter frem mod 2019.

- De massive sparerunder, der har været i den offentlige sektor de senere år, har presset de ansatte voldsomt. Dagligt kan vi læse historier om ansatte, der går ned med stress, har elendigt arbejdsmiljø og alt for mange arbejdsopgaver, siger Jan Hoby, talsperson for VelfærdsallianceDK og næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger.

- Omprioriteringsbidraget vil være dråben, der får bægeret til at flyde over, for det vil i sidste ende betyde færre hænder til opgaverne og dårligere service til borgerne, fortsætter han.

Opfordring til KL: Sig nej til aftale

Tirsdag indledte regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) forhandlingerne om en ny økonomiaftale. 

I år er den helt store knast i forhandlingerne regeringens ’omprioriteringsbidrag,’ der betyder, at kommunerne hvert år skal finde besparelser i kommunekasserne på én procent årligt – svarende til 2,4 milliarder kroner hvert år frem til 2019.  

En del af pengene vil dog blive tilbageført til kommunerne i 2017 - men til områder som regeringen fastlægger.

Regeringen og kommuner forhandler økonomi: Det skændes de om

På trods af den aftale vil VelfærdsallianceDK have omprioriteringsbidraget droppet helt.

- Politikerne i Folketinget ved ikke, hvor skoen trykker ude i kommunerne. Det er kommunerne der bedst ved, hvor der skal bruges flere penge eller hvor der kan rykkes rundt på posterne. Derfor er det direkte mistillid til det kommunale selvstyre, mener Jan Hoby.

Den holdning deler borgmester i Helsingør og tidligere konservativ minister Benedikte Kiær (K).

Hun kalder det molbo-agtigt, at kommunerne først skal betale ved kasse ét og derefter muligvis at få millioner retur, som de ikke på forhånd ved, hvad kan bruges til.

- Det gør jo, at vi kan stå og sige farvel til nogle medarbejdere, som vi så skal ansætte igen nogle måneder senere. Det ødelægger muligheden for en fornuftig økonomiplanlægning, siger Benedikte Kiær, der taler ved torsdagens demonstration i Helsingør.

Ingen nemme løsninger

Kurt Houlberg er programchef ved KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, red.) Han giver delvist arrangørerne bag demonstrationen ret i, at det kan blive svært at undgå serviceforringelser i kommunerne, selvom pengene vil komme retur med en øremærkning.

- Der har været en hård, økonomisk opbremsning i kommunerne i en årrække, og derfor bliver det sværere og sværere for kommunerne at finde effektiviseringer, uden at det vil betyde færre ansatte og et lavere niveau af serviceydelser, siger Kurt Houlberg.

Han peger dog også på, at det kan være sundt for kommunerne, at nytænke, hvordan de giver bedre service for færre midler.

V: Skræmmekampagne

I Venstre afviser finansordfører Jacob Jensen, at omprioriteringsbidraget automatisk vil føre til fyresedler og lavere service.

Han forstår godt, at de offentligt ansatte er bekymrede, men det skyldes den måde, som omprioriteringsbidraget bliver kommunikeret ud på af kommunalpolitikerne.

- Når de oversætter det med, at vi som det første skal ud og fyre i børnehaver, på skoler og på ældrecentret, så kan jeg godt forstå, at man som ansat bliver bekymret. Her er det så min påstand, at det slet ikke behøver være kernevelfærden, der står i første række, forklarer Jacob Jensen.

I stedet bør kommunalpolitikerne se på om der skal findes besparelser på kultur- og fritidsområdet og i administrationen, samtidig med at kommunerne kunne vælge at sende flere opgaver i udbud for at effektivisere mere.

Sig nej, KL!

Jan Hoby fra Velfærdsalliancen håber på, at demonstranterne landet over kan råbe finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans kolleger op, så de dropper omprioriteringsbidraget.

- Vi håber, at vi får sat et så kraftigt pres og vise vores støtte til, at Kommunernes Landsforening ikke accepterer en økonomiaftale, der indbefatter et omprioriteringsbidrag, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.